Marie Nilsson Lind är död – blev 62 år

Artisten, musikern och författaren Marie Nilsson Lind har avlidit. ”Det är en oändlig sorg” säger systern Hanna Hermansson.

Marie Nilsson Lind gjorde med sina texter och sin pianomusik avtryck i den svenska folksjälen. Bland sångerna finns örhängen som "Lassie" och "Älska mig". På torsdagen avled hon, 62 år gammal.

Marie Nilsson Lind gjorde med sina texter och sin pianomusik avtryck i den svenska folksjälen. Bland sångerna finns örhängen som "Lassie" och "Älska mig". På torsdagen avled hon, 62 år gammal.

Foto: Fredrik Dölling

Gotland2024-01-05 14:36

Marie Nilsson Lind hade just genomfört en comebackturné med trion Ainbusk X3, en återförening av de tre kvarvarande medlemmarna från Ainbusk, som gjorde sin sista spelning 2008.

Det blev succé. De sålde ut Visby domkyrka vid tre tillfällen och även flera andra kyrkor runt om i landet.

undefined
AinbuskX3, här med Annelie Roswall och Marie Nilsson Lind, gjorde en kyrkoturné i början av december där de drog fulla kyrkorum.

Under turnén var oron samtidigt stor för maken Magnus Lind som en tid varit svårt sjuk. De hann inte mer än vända åter till Gotland förrän maken avled, den 28 december.

– Han var min drömprins, sade Marie i en kommentar då.

undefined
Ainbusk 1987, fyra tjejer från När som tog över landet.

På torsdagen avled Marie Nilsson Lind och familjen är nu åter i sorg. 

– Det är en så stor och oändlig sorg, jag saknar henne så mycket, säger Hanna Hermansson, som firade nyår tillsammans med sin syster.  Bland syskonen finns också brodern Jan Nilsson.

I övrigt låter de hälsa följande: "Marie Nilsson Lind (611213– 240104), vår Kicka, har på torsdagen lämnat oss och anslutit till orkestern i himlen och sin älskade Mangen. Vi ber om er respekt och hänsyn att låta oss sörja ifred. /Syskonen Hanna och Janne med familjer.

undefined
Marie Nilsson Lind och Magnus Lind sommaren 2021, här tillsammans med Lee Gotvik som de kommit att samarbeta med.

Marie Nilsson Lind startade 1983 gruppen Ainbusk tillsammans med barndomsvännerna i När, Annelie Roswall och Bittis Jakobsson. I gruppen fanns också lillasyster Josefin, som avled 2016.

Musiken och textförfattandet hade de hemifrån, pappa Allan Nilsson (1933-2021) var revykung av rang i Närrevyn.

De tog sig in i den svenska folksjälen med vad de själva kallade ”Lars Norén i nätstrumpor”.

Särskilt har låten ”Älska mig” blivit ett örhänge, men även deras första stora hit ”Lassie”, båda skrivna tillsammans med nära vännen Benny Andersson.

undefined
Forna Ainbusk-medlemmarna Annelie Roswall och Bittis Jakobsson, här tillsammans med Lee Gotvik under "En kväll för Josefin" i mars 2020.

2015 står Marie Nilsson Lind efter lång frånvaro åter på scen, då med syster Josefin i föreställningen ”Systrarna Sisters”. 

Efter Josefins bortgång bildade Marie ”Mina drömmars band” och började samarbeta med Lee Gotvik.

2019 publicerade SVT en dokumentär om Josefin Nilsson ”Älska mig för den jag är”, vilken fick stort nationellt genomslag. I efterdyningarna av den skapade Marie två minnesförställningar; ”En kväll för Josefin” och även en bok om systerns liv : ”Josas bok – min berättelse”.

Marie Nilsson Lind blev 62 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!