Gullringen en del av det moderna Sverige

Först järnvägen. Sen husfabriken. Det formade samhället Gullringen. Nu hamnar Gullringen i rampljuset i en ny utställning. "Här byggdes verkligen det moderna Sverige" säger Maja Heuer på Kalmar läns museum.

De sätter ljuset på Gullringen. Fr.v Maja Heuer, Kalmar läns museum,  Conny Gunnarsson, bygdeföreningen och Clara Rylander, Gullringens värdhus. Premiär blir det i helgen och flera konstnärer från samhället visar också sin konst.

De sätter ljuset på Gullringen. Fr.v Maja Heuer, Kalmar läns museum, Conny Gunnarsson, bygdeföreningen och Clara Rylander, Gullringens värdhus. Premiär blir det i helgen och flera konstnärer från samhället visar också sin konst.

Foto: Jimmy Karlsson

Gullringen2022-11-17 11:30

Hon arbetar med projektet "Unika historiska Kalmar län" som lyfter fram platser i länet med betydelse för den historiska utvecklingen. En sån plats är Gullringen där en utställning med namnet "Spot on Gullringen - en del av det moderna Sverige" nu är klar.

– Vi utgår från kulturarvet och synliggör det för att sen jobba vidare för att fortsätta utveckla platsen från dagens situation. Målgruppen är i första hand företag och föreningar, säger hon.

Varför just Gullringen?

– Här byggdes verkligen det moderna Sverige i och med kataloghusen som innebar att var och en fick möjlighet till ett eget hus. Gullringshus var ledande under en av Sveriges mest expansiva perioder och det här lever än i dag genom Boklok, säger Maja Heuer som tillsammans med Vimmerby kommun valde in Gullringen i projektet.

– Det är ju en fjäder i hatten att Gullringen blivit utvalt, säger Conny Gunnarsson i bygdeföreningen.

Andra orter i länet som hamnat i samma fokus är till exempel Virserum, Berga och Fågelfors.

– Men ingen annanstans har vi mött så stor uppslutning som i Gullringen. Här har minst ett 60-tal personer deltagit, säger hon.

Vad beror den stora uppslutningen på?

– Det finns en stor och stark bykänsla i Gullringen där Gullringshus varit en viktig del. Det finns också mycket dokumenterat om samhällets historia. Det är ju ett ganska ungt samhälle på 100-125 år, säger Conny Gunnarsson.

undefined
De sätter ljuset på Gullringen. Fr.v Maja Heuer, Kalmar läns museum, Conny Gunnarsson, bygdeföreningen och Clara Rylander, Gullringens värdhus. Premiär blir det i helgen och flera konstnärer från samhället visar också sin konst.

I grupper har deltagarna arbetat med olika utvecklinginsatser i samhället. Det rör sig om allt från att få fram pengar till ett tak på bygdeföreningens lokaler i gamla biblioteket, till kulturpengar till väggmålningar på läktaren på Gullemon till andra projekt riktade till företag och besöksnäringen med ljudkartor och broschyrer.

Andra projekt är informationsskyltar vid riksvägen och en mindre mötesplats intill biblioteket.

När det är jul- och hantverksmarknad i helgen blir det också premiär för utställningen om samhällets utveckling på värdshuset.

– Marknaden är lite av en "hemvändardag" den brukar dra 300-400 personer och vi tror att utställningen drar extra, säger Conny Gunnarsson.

– Vi kommer att ha öppet mer än vanligt för att hålla den tillgänglig, säger Clara Rylander på värdshuset.

Utställningen kommer att bli kvar permanent i Gullringen. Exakt var är inte bestämt än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!