Översvämning och torka – boende kritiska till regleringen av ån

Efter översvämning i hus eller helt torrlagd å har grannarna fått nog. "Vi har hållit på så länge och försökt ha en dialog. Nu har jag fått nog. Jag vill att det tas hänsyn till oss som bor här vid ån", säger Lena Holm som menar att regleringen av vattennivån i Vervelån är under all kritik.

Lena Holm och Siv Johansson är besvikna på hur vattennivån i Vervelån regleras.  Iband svämmar den över och iband är den helt torrlagd berättar de.

Lena Holm och Siv Johansson är besvikna på hur vattennivån i Vervelån regleras. Iband svämmar den över och iband är den helt torrlagd berättar de.

Foto: Elin Elmström

Gullringen2024-08-05 06:00

Nyheten i korthet

  • Invånare i Björkhult, nära Gullringen, kritiserar Brännebro Kraft för dålig hantering av vattennivåerna i Vervelån, vilket orsakat översvämningar och torka.
  • Frustrationen har byggts upp under flera år, med invånare som kräver ett mer konsekvent flöde och bättre hänsyn till naturen.
  • Brännebro Kraft, som har ansvar för vattennivån sedan 2017, försvarar sitt agerande och menar att de följer regleringarna och att en del av ansvaret ligger hos markägarna själva.

Lena Holm bor i Björkhult utanför Gullringen. Precis intill hennes fastighet rinner Vervelån som löper från sjön Verveln och vars tillrinning regleras av Brännebro Kraft sedan några år tillbaka.

– Det är ett elände. Det var så otroligt mycket vatten i höstas, det regnade och regnade. Då kom det över nivåerna som sjön ska hållas inom och då bara höjde man dammluckorna och drog på. Utan någon tanke på oss som bor nedanför. En tredjedel av min mark blev översvämmad. I min tvättstuga och bod stod vattnet en sju- åtta centimeter högt, säger Lena Holm och fortsätter; 

– Sedan för ett par veckor sedan var den helt torrlagt istället. Det är frustrerande. Jag har försökt att hålla efter vassen men när det blir stillastående växer det igen totalt. Några fiskar finns inte längre heller.  

undefined
"Jag känner att jag fick nog nu. Vi vill att man ska ta hänsyn till oss som bor nedanför stämmet", säger Lena Holm. "Ån skulle vara så fin om man kunde använda den", säger Siv Johansson.

Hon får medhåll från grannen Siv Johansson. 

– Det är allt eller inget, det finns inget mellanting, säger hon. 

Problemet berättar de har pågått i flera år. 

– Förr kunde ytvattnet rinna över luckorna i stämmet. Det innebar att om det var mycket vatten så rann det mer. Sedan kunde man också reglera manuellt, om det var varmt och det torkade upp kunde man se till att det rann av mer. Så att det reglerades efter naturen. Men nu har det byggts om. Nu höjs luckorna upp från botten istället. Så det slammar igen nere hos oss också för det kommer med massa från botten som det inte gjorde innan. Och han som är ansvarig sitter i Stockholm och reglerar det, säger Lena Holm. 

undefined
Lena Holm visar med mobilen hur det såg ut när hon hade övervämning.

Hon berättar att det gör att hennes försäkring inte gäller vid översvämning. 

– Nu när det var översvämning ringde jag mitt försäkringsbolaget och då fick jag veta att min försäkring inte gäller under de här förhållandena. Hade det varit så att ytvattnet fick rinna och det blivit skyfall med jättemycket vatten då skulle min försäkring täcka. Men i och med att det är någon som släpper på och av, och genom det orsakar det här så gäller försäkringen inte. Jag var jättearg. Då var han som är ansvarig i alla fall så schysst att han såg till att det kom några killar och hjälpte mig. Men det blir ju hur som helst mycket extrajobb och vad händer om det sker igen? Det kan bli jättekostnader.  

undefined
Under översvämingen berättar Lena Holm att hela huset (på bild) var omgivet av vatten.

Lena Holm menar att hon inte är ensam om att påverkas av situationen. 

– En av grannarna sa att han inte visste om han ville bo kvar.  Då har det gått ganska långt. Han som är ansvarig är trevlig och pratsam och säger att han förstår. Men problemet fortsätter bara. Det hjälper inte om han förstår våra problem men inte respekterar oss. 

Vad är det som ni vill ska hända?  

– Att man reglerar så att det inte blir en översvämning eller torrläggs. Ett jämnare flöde. Att man rättar sig efter naturen och respekterar att sjön ibland måste vara lite lägre. För om den inte är det och det sedan kommer ett riktigt skyfall då blir det ett elände för då måste han öppna och finns det då ingen buffert så blir det enorma mängder vatten som kommer här och det blir översvämning. 

undefined
Lena Holm pekar mot all vass växer i ån. "När det blir stillastående då växer det igen totalt med all vass. Förra året tog jag bort allt."

Andrew Johnston är ansvarig på Brännebro Kraft och känner sedan innan till synpunkterna kring Vervelån. 

– Det finns en vattendom på Veveln, med en minimi- och maxnivå, och den måste jag förhålla mig till. Gör jag inte det blir jag anmäld av Länsstyrelsen och hamnar i domstol. 

undefined
"Får vi extrema skyfall så måste dammluckorna öppnas. Det är så överallt. Det har varit översvämningar i Östergötland och Kalmar, det är tyvärr så att man får tåla det om man bor vid ett vattendrag. Jag gör mitt bästa för att ta hand om det jag ska ta hand om och hålla de dammnivåer som ska vara", säger Andrew Johnston.

Brännebro Kraft köpte Brännebro kraftstation av Vimmerby kommun 2017 och har sedan dess varit ansvarig för vattennivån. 

– Mitt ansvar är att hålla vattennivån i sjön Verveln. Jag försöker att parera mot väder men när det kommer extremmängder är det jättesvårt. Då måste jag öppna luckorna annars svämmar sjön över. Sedan äger jag bara dämmet. Jag äger varken sjön eller ån.

Andrew Johnston menar också att en del ansvar ligger hos markägare själva.

– Det är också så att det är upp till varje markägare, som äger en bit av ån, att själva se till att den är i skick och kan ta emot vatten när man öppnar dammluckorna för att tömma Verveln. När åren går växer saker igen mer och mer. Då måste man ta bort det och de träd som faller ner i vattnet. Det måste man ha tillstånd av Länsstyrelsen för att göra, vilket är en process och något som varje markägare måste söka om. Det är mycket ansvar i att vara markägare fast att man kanske inte tror det.    

undefined
"Jag har försökt att hålla nivån i ån jämn under sommaren men det har varit problematiskt eftersom det kom mycket nederbörd ett tag och jag var orolig att det skulle bli för mycket. Men då fanns det en del plats i sjön för jag hade tappat ner en del i våras. Så då finns det möjlighet att reglera lite bättre. Så jag jobbar på det", säger Andrew Johnston.

Stämmer det att du har byggt om?  

– Jag har bara bytt dammluckorna, det har jag fått tillstånd av Länsstyrelsen att göra. Det har från början varit så att de höjts från botten, det är bara det att de förra hade gått sönder så det gick inte längre. Så det ser likadant ut nu som när de installerades från första början. Egentligen är den enda skillnaden nu att nivån sköts automatiskt. Det sitter en givare som känner av vattennivån och då öppnas det eller stängs automatiskt beroende på vad som behövs. Sedan kan jag i telefonen se hur nivåerna ligger och kan där öppna eller stänga luckorna. Men normalt sköter det sig själv, säger han.

Förr var vattennivån självreglerande?

– Ja, det var bara det att det inte fungerade. Det har nästan alltid varit för mycket vatten i sjön. Vilket har fått konsekvensen att de som bor kring sjön och har skog har fått skogen förstörd. Vattendomen har inte följts för man visste inte var märket låg. När domen togs 1917 sattes en järndubb i att utgå från, med åren hade en trädrot växt över, nu har den igen hittats och synliggjorts. Så nu vet vi vad nivåerna ska vara. Det är mycket som har hänt på de här fem åren, då är det klart att det blir en stor förändring.

undefined
Enligt Andrew Johnston är det rödmålade sträcket direkt under huset det som tidigare trots vara den högsta tillåtna nivån. Men sedan gjorde Vimmerby kommun tillsammans med Sweco gjort en utredning. "De hittade järndubben under en rot jämte dämmet", menar Johnston. "Det gula märket på pegeln motsvarar höjden på järndubben. Det röda märket är dämningsgränsen som jag enligt vattendomen inte får överstiga. Grönt märke är en eftersträvansnivå som är beslutad av Vimmerby Kommun för att hålla Vervelns nivå så hög som möjligt".

Vad tar du för hänsyn till de som bor nedströms? 

– Jag försöker ta så mycket hänsyn jag kan, men är det så att det börjar svämma över då måste jag öppna. Det är inget att välja på utan är enligt lag. Det är mycket tyckande kring nivåerna men det enda som jag kan bemöta är att följa det regelverk som finns. Sedan kan jag hjälpa till med att i höst tappa ner Verveln lite mer så att det finns mer plats att fylla och få ett jämnare flöde. Det tar också lite tid att lära sig sjön, se hur det fungerar med nederbörd, hur mycket det stiger. Jag tror att det kommer att bli bättre och försöker göra det bästa möjliga av alltihopa. Men det kommer även i framtiden bli vissa gånger som det blir bekymmer. Eftersom extremväder ju blir mer förekommande och när det blir tillfällen med väldigt mycket regn måste jag tappa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!