Satsar på julbord – med elaka utbrott

Det gäller att sticka ut i julbordsutbudet. På Gullringens Värdshus satsar man på en hetsig bondeplågare och misstänkt kungamördare till julmaten.
– Vi kör samma koncept som i fjol, fast annorlunda, säger Clara Rylander, som driver verksamheten.

Anders Enqvist, Sara Lorentsson och Clara Rylander laddar för julbord med historisk och humörsvajig underhållning på Gullringens Värdshus. "Förra året blev det fullbokat".

Anders Enqvist, Sara Lorentsson och Clara Rylander laddar för julbord med historisk och humörsvajig underhållning på Gullringens Värdshus. "Förra året blev det fullbokat".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Gullringen2024-11-21 12:30

”Julbord är det bästa”, säger Clara Rylander, restaurangchef och ansvarig för driften för Gullringens Värdshus, som sedan januari 2021 ägs av Andrew Johnston.

– Det är hela konceptet, maten, att göra det lilla extra med dekoren, skapa stämning både i lokalen och kring maten. Det är superkul.

I fjol var det premiär för julbord på värdshuset. 

– Tidigare hade vi bara haft jultallrik dagtid, men vi testade julbord på kvällstid och det gick bra. Skulle vilja säga succé – vi sålde slut. Men vi väljer att komprimera till en sittning, en lördagskväll. I år kör vi 7 december. Går det riktigt bra har vi utrymme att utöka till fler kvällar.

undefined
Anders Enqvist tar på sig rollen som Carl Fredrik Pechlin, godsherre på Ålhult, framgångsrik politiker och militär - och den som pekades ut som huvudansvarig i komplotten mot och mordet på kung Gustav III.

Att BoKloks fabrik i Gullringen går på sparlåga och skolan hotas av nedläggning dämpar inte ambitionerna.

– Klart att man skulle kunna säga att det som händer i Gullringen påverkar allt. Men vi vill hellre gasa istället, skaka lite liv i samhället och få folk att engagera sig och det gör man genom att mötas. När det är tungt behövs det ljus. Och vi har inte bara gäster från Gullringen, det kommer folk även från Vimmerby, Linköping och rentav en och annan Stockholmare.

För att konkurrera i julbordsdjungeln krävs ofta mer än mat.

– Så är det, det räcker inte. Folk förväntar sig något kul, säger Clara Rylander.

undefined
"Julbord är det roligaste, det handlar så mycket om stämning", säger Clara Rylander och lägger sista handen vid en tallrik. Vapnet i bakgrunden signalerar att Pechlin är i närheten.
undefined
Clara Rylander är ansvarig för driften av Gullringens Värdshus.
undefined
Full rulle i köket. Sara Lorentsson och Clara Rylander har mycket att stå i inför julbordet.
undefined
"Pechlin var det svenska frihetstidens kanske mest tvetydiga politiska karaktär, det sägs att han var självisk, opålitlig, en mästare i intriger och fullkomligt hänsynslös i fråga om medlen", skriver historiesajten.se

På Gullringens Värdshus blir det även i år den något hetlevrade 1700-talskändisen Carl Fredrik Pechlin, med koppling till just Gullringen, som sätter sprätt på julstämningen tillsammans med Bellman, gestaltad av Matts Hansson.

Genom ett bra gifte kom Pechlin över en stor förmögenhet och ägde stora delar av Kalmar län, bland annat sätesgården Ålhult utanför Gullringen. Här och på sina andra gods var han illa omtyckt husbonde och ”bondeplågare”.

– Men mest känd är han ju för att ha varit delaktig i mordet på Gustav III, något som aldrig kunde bevisas, han var en listig och slug person. Och framgångsrik både inom politiken och det militära. Han vände kappan efter vinden, säger Anders Enqvist, skådespelare i Komedianterna, som liksom i fjol tar på sig rollen som Pechlin.

Hur är det att gestalta en sån typ?

– Helt underbart, jag älskar gubben. Han kommer att dyka upp med ojämna mellanrum under sittningen och det blir lite skrönor och en historielektion för alla historielösa nutidsmänniskor. Det kan bli några elaka utbrott. Om man vill får man ha hjälm på sig, men man riskerar förstås inte att bli skadad, säger Anders Enqvist.

Kort om Pechlin

Carl Fredrik Pechlin föddes med efternamn Löwenbach i Holstein den 8 augusti 1720, som son till den holsteinska ministern vid svenska hovet Johan Pechlin von Löwenbach och grevinnan Margareta Amalia Floor. Vid sex års ålder kom han till Sverige med föräldrarna.

Han började sin bana som militär och nådde graden generalmajor. Pechlin var Smålands störste jorddrott och brukspatron. Förutom Ålhults gods ägde han flera andra socknar runt om i Vimmerby och i södra Östergötland. I Brännebro anlade han ett järnbruk och en tullmjölskvarn och vattensåg. Pechlin var inte bara godsägare utan även en initiativrik företagare, adelsman och betydelsefull politiker. På sina gods i Kalmar län gjorde han sig känd som en "bondeplågare" av värsta slag, men i det offentliga livet uppträdde han som den ivrigaste förkämpen för frihetstidens frihet, vilket gav honom goda tillfällen till ekonomiska vinster. Pechlin var det svenska frihetstidens kanske mest tvetydiga politiska karaktär, det sägs att han var självisk, opålitlig, en mästare i intriger och fullkomligt hänsynslös i fråga om medlen. 

Enligt en mängd vittnesmål var Pechlin med i komplotten och mordet på Gustav III, men trots att han anses ha varit en av huvudaktörerna i mordet gick det inte att bevisa hans delaktighet. Han dömdes ändå till fängelse 1792 och dog på Varbergs fästning 1796, 75 år gammal.

Källa: historiesajten.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!