Då ska världsunika glashotellet i Brännebro vara klart

Kraftstationen i Brännebro vill bli ett centrum för kultur och har förutom det unika glashotellet flera satsningar på gång.

Vattenfallet i Brännebro är Kalmar läns högsta.

Vattenfallet i Brännebro är Kalmar läns högsta.

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2021-06-09 18:00

Entreprenören Andrew Johnston har storslagna planer för Brännebro kraftstation i Gullringen. Han vill bygga världens första glashotell i ett vattenfall där, vilket Vimmerby Tidning skrivit om tidigare. På Svenska planglasföreningens årsmöte i Båstad den 3 juni presenterades en modell av hotellet i skala 1:8.

– Den är tänkt att kunna visas upp för allmänheten, kommunen och myndigheter överhuvudtaget, säger Andrew Johnston.

Inledningsvis var ambitionen att hotellet skulle ha stått klart 2019, men så blev det inte. Ärendet fastnade i domstolen och sedan kom pandemin emellan, men nu har man tagit ett steg mot att bygga upp den, antagligen, världsunika attraktionen.

undefined
Modellen i skala 1:8 visar hur glashotellet, som ska stå mitt under vattenfallet, är tänkt att se ut.

Ansökan man fick avslag på var en nyansökan om att dra igång kraftstationen och bygga glashotellet. För att få igenom en sådan ansökan behöver man vänta på att den nationella planen där sveriges alla vattenkraftverk ska gås igenom blir klar.

– Då skulle vi inte kunnat börja förrän 2035 och det vi skulle ha gjort istället var att lämna in en ändringsansökan. Det finns två stycken domar där sådana ansökningar gått igenom, säger Andrew Johnston.

Nu arbetar man med två separata ansökningar, en ändringsansökan för kraftverket och en ny för att få bygga glashotellet, och man har tagit hjälp av en advokatbyrå i Göteborg för att se till att allt blir rätt den här gången.

– Vi räknar med att kunna få in dem nu i juni och om vi lyckas få igenom alla tillstånd i år kan vi komma igång med byggnationerna nästa år, säger Andrew Johnston.

undefined
Entreprenören Andrew Johnston driver Brännebo Kraft AB och har enorma planer för området runt kraftstationen.

Enligt entreprenören är siktet inställt på att ha hotellet på plats 2023, fyra år senare än man från början planerat för.

– Vi vet att det kommer att gå för annars skulle vi inte stå här. Jag var naiv och trodde att det skulle gå fortare. Som entreprenör vill man att allt ska hända imorgon men nu ser vi mer realistiskt på det, säger Andrew Johnston.

Glashotellet är inte den enda satsningen som görs vid kraftverket. I ett samarbete med Komedianterna kommer det att ordnas vandringsteater i miljön runt vattenfallet och i kraftstationshuset kommer generatorerna finnas på bottenplan medan övervåningen ska bli ett centrum för konst och utställningar.

– Vi vill att kraftstationen ska vara ett energicentrum, dels för att skapa elektrisk energi men också för kultur. Nu får vi in den delen i konceptet vilket gör att det växer ännu mer, säger Andrew Johnston.

undefined
Förutom glashotellet är målbilden att bygga upp ett kulturcentrum med både konst och teater som ska locka besökare till Brännebro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!