Boklok skickade hem personalen när strömmen försvann

Boklok drabbades av två strömavbrott efter varandra. Nu pågår en utredning för att ta reda på om utrustning skadats på fabriken.

Robert Gurbin fabrikschef Boklok Gullringen

Robert Gurbin fabrikschef Boklok Gullringen

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2023-04-12 12:10

I tisdags drabbades Boklok i Gullringen med 200 anställda av två elavbrott. När elen kom tillbaka inleddes en process för att starta om alla maskiner.

Då kom nästa strömavbrott. När det stod klart att strömavbrottet skulle bli långvarigt skickades all personal hem.

När strömmen var tillbaka vid 23-tiden fanns fastighetsavdelningen på plats och gick igenom lokalerna så att inget var på som inte skulle vara på.

– Nu på onsdagsmorgonen har vi återställt alla system, berättar Robert Gurbin, fabrikschef på Boklok i Gullringen.

Fabriken har batterisystem för att förhindra att viss utrustning, bland annat servrar, stängs av på ett okontrollerat sätt vid strömavbrott. Det omfattar även nödbelysning men till exempel inte robotar.

All produktionsutrustning utgör en kedja som måste vara i fas med varandra för att kunna startas upp. De måste ställas i rätt positioner.

Robert Gurbin uppskattar att strömavbrottet kommer att kosta Boklok ungefär 300 000 kronor.

– Jag åkte själv bort till olycksplatsen. När skogen avverkades borde någon sett att en stolpe stod farligt nära vägen, mindre än två meter ifrån. Jag är inte helt nöjd, säger han.

Han vet ännu inte om någon utrustning tagit skada. Underhållsavdelningen håller på med sin slutrapport över händelsen.

Produktionen beräknades vara i full gång igen vid tio-tiden på onsdagsmorgonen. Strömavbrottet kommer inte att påverka kunderna.

– Nu drar vi igång ett arbete för att utvärdera och stärka våra processer för att bättre hantera flera strömavbrott efter varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!