Bygger glashotell – mitt i vattenfallet

Ett hotell i glas mitt i det 13 meter höga vattenfallet vid kraftstationen i Brännebro. Det är den spektakulära satsning som just nu ikväll presenteras på ett informationsmöte i Gullringen.

Undervattenshotellet i Pemba på Zanzibar är ett av världens främsta undervattenshotell. det har skapats av Mikael Genberg.

Undervattenshotellet i Pemba på Zanzibar är ett av världens främsta undervattenshotell. det har skapats av Mikael Genberg.

Foto: Laj Illustration AB

Gullringen2018-05-29 18:03

– Det här blir en världsattraktion, säger Lars Ahlberg, projektledare för projektet.

Till sin hjälp har han entreprenören och konstnären Mikael Genberg som skapat ett antal spektakulära konstverk i både Sverige och i andra delar av världen. Dit hör undervattenshotellet i Pemba på Zanzibar, undervattenshotellet Utter Inn i Västerås skärgård, trädhotellet Hacke Hackspett i Vasaparken i Västerås och snart också glashotellet i vattenfallet i Brännebro.

– Vi kände att det är mossigt att hitta pengar bara för att rusta upp kraftstationen och tillsammans med Mikael Genberg föddes idén om ett glashotell mitt i vattenfallet, säger Lars Ahlberg.

Tanken är att ett par gäster ska kunna övernatta i hotellet som blir helt i glas.

– Kraften i vattnet som faller ut över glaskonstruktionen ger energi till de som övernattar mitt i vattenfallet, beskriver Mikael Genberg den vision han fick när han besökte kraftstationen.

– Det är en stor utmaning också, bara glaset väger 15 ton, säger Lars Ahlberg.

Glashotellet blir den mest spektakulära delen i den omfattande satsning på kraftstationen som Andrew Johnston som äger Brännebro Kraft dragit igång.

Vi berättade för snart två veckor sedan nyheten att mellan 10 och 15 miljoner kronor satsas i den förfallna kraftstationen de närmaste åren.

En ny träturbin ska anläggas för att leda vattnet från fallet till kraftstationen som ska tas i drift igen.

– Den ska producera 800 000 K-Wh om året. Det räcker till drygt 50 villor, säger Andrew Johnston som har klart med finansieringen av projektet.

Där ingår också ett museum om kraftstationen och energi samt ett kafé. På andra sidan ån ska det byggas en konferensanläggning med övernattningsstugor för ett dussintal personer.

Andrew Johnston har också planer att bygga en järnväg inom kraftstationens område.

- Den behövs för att frakta in material och varor. Sen ska vi också använda den för att transportera runt besökare, säger han.

Vimmerby kommun har informerats om planerna och har ställt sig positiv, men går inte in med några pengar.

I kväll hålls ett informationsmöte för allmänheten på plats i Brännebro. Enligt tidsplanen ska en stor del av renoveringen av byggnader och trätuben ske under 2018 och i höst ska Eon leverera den nya transformatorstationen.

Glashotellet och konferensanläggningen ska byggas nästa år.

det drygt 13 meter höga vattenfallet i vinterskrud.
det drygt 13 meter höga vattenfallet i vinterskrud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!