Platsen där varje hus ska ha ett namn

Det enda samhället i Sverige där alla hus har egna namn – det är målet för Gullringen när det anordnas skyltverkstad i värdshuset.

Det finns en ambition i Gullringen att bli Sveriges enda samhälle där varje hus har ett namn. Då behövs såklart skyltar.

Det finns en ambition i Gullringen att bli Sveriges enda samhälle där varje hus har ett namn. Då behövs såklart skyltar.

Foto: Maja Heuer

Gullringen2023-02-20 20:00

Under söndagen samlades unga som äldre för att tillverka sina egna skyltar i Gullringens värdshus. Tanken är att dessa ska sättas upp hos dem som bor i samhället, för att visa vad varje hus heter. För att underlätta arbetet har Gullringens bygdeförening, med bland andra Jessica Hederud i spetsen, tagit fram en lång lista över alla hus som finns på platsen.

– Vissa hus hade redan namn som är inskrivna i registret, men andra hade inte det. Då sa vi att vi startar skyltworkshops där man kan hitta på ett namn om ens hus inte redan har ett, så skriver vi in det i liggaren. Det är väldigt roligt, säger Maja Heuer från Kalmar länsmuseum.

Initiativet genomförs som en del av projektet "Unika historiska Kalmar län", där Heuer är projektledare. Det går ut på att undersöka hur kulturarv kan användas som resurs för både näringslivs– och platsutveckling. Projektägare är Kalmar länsmuseum tillsammans med Kalmar kommun, men kommuner från hela länet är delaktiga.

Som del i projektet har varje kommun, tillsammans med invånarna, valt ett ställe som ska vara i fokus för platsutveckling. 

– I Vimmerby är det Gullringen man valt och där har vi haft störst uppslutning i hela projektet. Vi har samlat företag, invånare och föreningar på värdshuset ungefär åtta gånger för workshops där vi diskuterat vad vi vill utveckla med platsen, och hur vi kan jobba tillsammans för att nå dit. Det är väldigt konkret.

Det var på ett sådant möte som den spännande idén om skyltarna uppstod. Gruppen som samlades lyfte att en sak som är unik med samhället är att många bor i Gullringshus, och att det vore roligt att vara Sveriges enda samhälle där alla hus har egna namn och skyltar.

Det känns som en stor ambition, tror du att det kommer lyckas?

– Ja det tror jag. Det är en idé som kommer från invånarna och eftersom de är så engagerade tror jag verkligen att det kommer fungera. Om idén hade kommit från länsmuseet hade det varit en annan sak, men nu sitter folk till och med hemma och snickrar ganska avancerade skyltar med målning, svetsning och belysning.

Till valborg, i samband med att lite andra saker händer i Gullringen, är tanken att det ska ske en visning av alla skyltar.

– Det här roliga arbetet visar hur man kan arbeta med kulturarvet på ett väldigt kreativt men utvecklande sätt. Varje hus bär på en berättelse.

Maja Heuer från Kalmar länsmuseum är projektledare för "Unika historiska Kalmar län".
Maja Heuer från Kalmar länsmuseum är projektledare för "Unika historiska Kalmar län".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!