Efter rekordåret – så går företaget vidare

2018 har varit ett lyckosamt år för Boklok i Gullringen. 1649 moduler har producerats och som mest har man haft över 240 anställda. "Det är rekord på alla punkter", säger fabrikschef Mikael Lundin.

Flödeschefen Jonas Karlsson och fabrikschefen Mikael Lundin kan summera ett rekordår för BoKlok.

Flödeschefen Jonas Karlsson och fabrikschefen Mikael Lundin kan summera ett rekordår för BoKlok.

Foto: Magnus Strömsten

Gullringen2018-12-28 06:00

När vi besöker Bokloks fabrik i Gullringen har den sista modulen för året producerats och det är städning och inventering inför julledigheten som står på schemat. Fabrikschefen Mikael Lundin har bara rekordsiffror att redovisa.

– Vi firade nyligen tillsammans med våra medarbetare genom att lägga en halvdag med information och utbildning för framtiden och avsluta med ett julbord. 180 av våra anställda var med där och det var väldigt uppskattat, säger Mikael Lundin.

– Vi har ökat med 20 procent eller runt 200 moduler varje år de senaste åren. Antalet anställda var 220 när året började och var som mest när vi toppade i augusti uppe över 240. När vi summerar året ligger vi på 230, varav 195 är kollektivanställda och resterade tjänstemän, säger Mikael Lundin.

I slutet av 2017 kom nyheten att Skanska skulle satsa 250 miljoner kronor under tre år på Bokloks fabrik i Gullringen och att det skulle innebära 50 nya jobb på sikt.

Står sig den prognosen?

– Den siffran var lite väl optimistisk, utan jag ser istället att det gäller att säkra den bemanning som finns i första hand och behålla dem. Byggboomen i Sverige har bromsats upp och vår stigande kurva i antalet producerade moduler kommer att plana ut, säger Mikael Lundin.

Vilka satsningar står för dörren 2019?

– I den treåriga investeringsplanen som vi jobbar med finns fyra tydliga steg där vi kan investera med liten påverkan på den löpande verksamheten.

Just nu jobbar vi med implementeringen av ett MPS-system vilket går skarpt efter nyår. Där ska all data över lager och produktion digitaliseras och ge oss en mycket bättre överblick hur vi ska jobba. Sedan ska fabriken byggas om i flera steg så att den koncentreras till lokalerna på Idrottsgatan. Det minskar våra transporter och flera andra slöserier, allt i enlighet med Lean-filosofin, säger Mikael Lundin.

Miljö- och säkerhetstänk är andra frågor som prioriterats av Boklok.

– Tidigare har olyckor som lett till frånvaro varit ett stort problem. Ändrat arbetssätt så risker elimineras genom förebyggande säkerhetsinformation till alla medarbetare har gett positivt resultat. Även mera fokus på förebyggande åtgärder och rotorsaksanalyser efter olyckor och tillbud har lett till att vi numera har ett rekord där vi undvikit olycka med frånvaro i nästan två år. Det känns bra, säger Mikael Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!