En dans med förnuft och känsla

I höst anordnas en helg med tema den empiriska tiden i England i början av 1800-talet som kretsar kring Jane Austens böcker.

Foto: Magnus Strömsten

Gullringen2019-04-07 19:33

Initiativtagare till arrangemanget är Ellen Gannon och Chris Rose som bor i England till vardags, men har ett sommarboende i Gullringen.

– I England har intresset för Jane Austen och den epok hennes böcker utspelar sig i eskalerat genom åren. Vi fick upp intresset för 15-talet år sedan och besöker regelbundet Jane Austen-festivalen som arrangeras i Bath under två veckor i september varje år. Dit kommer folk i tidstypisk klädsel från 1800-talet för att delta i en mängd aktiviteter. Nu ska vi prova att göra det i Sverige, säger Ellen Gannon.

Datumet är satt till den 4-6 oktober och aktiviteter kommer att ske både på Storebro Herrgård och Fredensborg.

– Det är 30 personer inbokade just nu, men vi siktar på att bli 50 stycken. Det kommer gäster från Finland, Malta och Ryssland, men det finns även intresse lokalt. Det kommer bland annat bli en bal på Storebro Herrgård där miljön är den exakt rätta för den här tiden, säger Ellen Gannon.

Som en förberedelse inför höstens aktivitet anordnades en träff på Gullringens vandrarhem i söndags där det övades på dans.

– Jag har läst Jane Austens böcker och sett filmer som "Förnuft och känsla" och "Stolthet och Fördom" massor av gånger och fascineras av den tiden och miljön. Min syster jobbar dessutom med att sy historiska kläder och jag har gjort en klänning också. Nu fick vi tillfälle att bära kläderna och öva på danser från tiden och det har varit jätteroligt, säger Rebecka Fredriksson som var en av deltagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!