Fettisdagen innebär 2000 semlor – minst

Baka, baka, baka. När fettisdagen kommer vet man att man lever på Stigs Konditori i Gullringen. Då ska minst 2000 semlor gå ut till semeltokiga kunder.

Lucas Eriksson anslöt sig till familjeföretaget Stigs Konditori i Gullringen efter årsskiftet.

Lucas Eriksson anslöt sig till familjeföretaget Stigs Konditori i Gullringen efter årsskiftet.

Foto: Johanna Rotebäck

Gullringen2022-03-01 06:00

Under lördagen hade familjens ankare, mamma Caroline Levin, varit upp sedan halv fem för att börja baka dagens 450 semlor. Annat blir det på tisdag.

– Då blir det mitt i natten, skrattar Levin.

Sedan årsskiftet har även sonen i familjen Lucas Eriksson anslutit till familjeföretaget och på fettisdagen räknar han med minst 2000 semlor och att de första kunderna kommer redan klockan 06:00.

– Företagen hämtar från 06:00 deras beställningar och sedan brukar vi ha kö med kunder ända bort till bron. Det är fullt fram till vi stänger vid 17:00, säger Eriksson som får medhåll av mamma och systern Beatrice Levin Eriksson som båda är i full gång i bageriet.

Vad gör ni om de tar slut?

– Bakar mer, säger familjen i kör.

– Vi kommer baka under hela dagen, säger Beatrice Levin Eriksson.

undefined
Många varianter på semlor har det blivit genom åren men Gullringensemlan står sig mot det mesta verkar det som.

Semlorna säljs fram till påsk men även på sommaren går det åt några när nyfikna turister efterfrågar de prisvinnande bullarna. Själva äter familjen sparsamt.

– Det blir inte så ofta. Man får lite nog av det. Sedan blir man rätt bortskämd också när man jobbar såhär, allt ska vara ljummet från ugnen, säger Lucas Eriksson med ett leende. 

undefined
Många bullar blir det. Cirka 450 en vanlig lördag och över 2000 på Fettisdagen.

Vad är hemligheten som gör era semlor till de bästa år efter år?

– Vi är ett litet bageri och allt bakas med kärlek. Sedan säljer vi bara färska semlor där grädden och sista touchen görs bara 10 minuter innan de säljs. Ingen bulle står och blir torr under dagen utan allt görs efter beställning, säger Eriksson.

undefined
Lucas Eriksson på Stigs Konditori Gullringen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!