Det säger Irja Åberg, som driver Rumskulla Björkängs Kennel och jobbar som säljare av djurförsäkringar på Folksam.
Annonssidan Blocket har märkt av en stor ökning av sökningar efter hundar. Enligt Mathilda Adelborg, presskontakt på Blocket, så har sökningar efter ordet "valp" ökat med 230 procent, "hund" 73 respektive "valpar" med 211 procent, sedan coronavirusets utbrott.
– Tidigare har många haft svårt att bli av med kullarna. De uppfödare jag pratar med, som tecknar in sina hundar, kan sälja hur många valpar som helst, säger Irja Åberg.
Hon beskriver att hon får flera mail i veckan av folk som vill köpa valpar och undrar när nästa kull kommer. Men en oro finns också hos Irja Åsberg. Bara för att tiden finns nu under coronautbrottet måste den även finnas när saker går tillbaka till att bli som det brukar vara.
– Jag är lite orolig för att man skaffar hund när man är ledig. Vad händer med alla hundar när man går tillbaka till jobbet?
Kristina Järpén och Gunnar Mattsson i Gullringen har en kennel sedan 2010 där de föder upp hundar av rasen Eurasier. De har märkt av en större efterfrågan på valpar.
– Nästan var och varannan dag får jag frågan om det finns valpar och när det kommer. Mina kollegor har sina valplistor redan fulltecknade innan valparna ens har kommit, säger Kristina Järpén.
Men om ökningen beror på coronautbrottet eller inte är de osäkra på.
– Vi har aldrig haft problem att blir av med våra valpar men jag har förstått att efterfrågan har ökat, berättar Kristina Järpén.
Hon tänker att en hund kan vara en distans till tillvaron.
– Vi ska kanske inte bara jobba och jobba. Det finns något mer. Har man barn kanske man har aktiviteter. Men flera i medelåldern som bara jobbar och inte har några intressen kan detta var ett alternativt. Det gör att man kommer ut.
Att se till att hundarna hamnar i bra hem är det allra svåraste som hunduppfödare, menar Gunnar Mattsson. Att skaffa hund är en investering som kostar både pengar och tid. Parets egna hundar har en stor del i att avgöra vilka som är lämpliga köpare.
–Man vill gärna träffa köparna och se hur våra egna hundar reagerar. Det finns en del som kommer hit och då ser man på våra hundar hur de reagerar. Vi försöker ha kontakt med våra valpköpare. Om någon av hundarna går bort eller blir sjuka vill vi veta det, säger Kristina Järpén.