Föräldrarna om skolbeskedet: "En gemensam punkt som försvinner"

Brännebro skola ska läggas ner, det ska Barn- och utbildningsnämnden föreslå fullmäktige att ta beslut om. Mötet i skolans matsal gick lugnt till, enligt föräldraföreningen.
– Det här kräver mer av vårdnadshavare såklart, men också av den nya skolan som får ta emot och ta hand om fler barn, säger ordföranden Emil Esping.

Emil Esping, ordförande i Mosippans föräldraförening, säger att han har förståelse för att det låga antalet elever lett fram till beskedet som kom på tisdagen. "Samtidigt är det ju klart att det är ett tråkigt besked", säger han.

Emil Esping, ordförande i Mosippans föräldraförening, säger att han har förståelse för att det låga antalet elever lett fram till beskedet som kom på tisdagen. "Samtidigt är det ju klart att det är ett tråkigt besked", säger han.

Foto: Privat/Johannes Widergren

Gullringen2024-11-20 10:30

Nyheten i korthet

  • Skolpolitiker i Vimmerby kommun planerar att stänga Brännebro skola i Gullringen till hösten 2025 på grund av lågt elevunderlag.
  • Föräldraföreningens ordförande uttrycker oro över barnens säkerhet och övergången till en ny skola, men ser också fördelar med en större skola.
  • Inget definitivt beslut har tagits ännu, men ordföranden för Barn- och utbildningsnämnden anser att det är osannolikt att skolan kommer att räddas från nedläggning ännu en gång.

Under ett möte på tisdagskvällen kom skolpolitikerna i Vimmerby kommun med det något dystra men kanske också väntade beskedet att man på Barn- och utbildningsnämndens nästa möte kommer att fatta beslut om att föreslå fullmäktige att lägga ner Brännebro skola i Gullringen till hösten 2025.

– Det är 22 barn som går där nu och det ser inte bättre ut nästa år, då blir det jättesvårt att bedriva en bra undervisning, sa nämndens ordförande Lars Sandberg (C) efter mötet.

På onsdagsmorgonen pratar Vimmerby Tidning med Emil Esping, ordförande i Mosippans föräldraförening i Gullringen, som var en av alla föräldrar som var på tisdagens informationsmöte.

– Jag tyckte väl ändå att det var ett bra möte. Det var väl främst information från Barn- och utbildningsnämnden och sen var det några ytterligare politiker som var med. Det handlade om statistik från bakåt i tiden, elevunderlag och pedagogisk undervisning. Det var mest prat om skolan eftersom förskolan har högt tryck på sig, säger han.

Hur reagerar du på beskedet att nämnden vill lägga ner skolan?

– Man har väl kanske förstått att det är på väg åt det hållet, också med tanke på att det är flera som också valt att flytta sina barn till någon annan skola redan idag. Då blir det ju vikande elevunderlag på skolan och själva beskedet var väl kanske väntat utifrån det. Samtidigt är det ju klart att det är ett tråkigt besked, flera av oss i föreningen har barn på förskolan som ska in på Brännebro nästa höst och vi tog bland annat upp frågan igår om att ha kvar lågstadiet här. 

Av vilken anledning vill ni ha kvar bara lågstadiet? 

– Det hade känts tryggare att släppa iväg sitt barn som ska börja fyran på en skolskjuts, så känner jag. Samarbetet mellan de äldsta barnen i förskolan och lågstadiet hade kanske kunnat fungera och gjort övergången smidigare.

Förutom det, vilka är de stora utmaningarna om skolan skulle stänga?

– Det är svårt att veta innan man är där eller har varit med på fler möten med politikerna, men på det personliga planet är det ju viktigt att barnen kan åka säkert till den nya skolan och inte behöva stå för länge ute och vänta på en skolbuss. Det här kräver mer av vårdnadshavare såklart, men också av den nya skolan som får ta emot och ta hand om fler barn. Det är jätteviktigt när det handlar om så pass små barn.

undefined
Brännebro skola har i dagsläget 22 elever. Barn- och utbildningsnämnden kommer att föreslå att skolan läggs ner till hösten 2025, på grund av det låga elevantalet.

Än är inget hårt beslut taget och därför har heller inga utredningar kring den praktiska logistiken gjorts. Att skolan återigen skulle räddas undan nedläggning menade dock Lars Sandberg (C), efter mötet, var osannolikt.

– Jag kan inte se att det inte skulle vara en majoritet som är för förslaget i fullmäktige, så även om beslutet inte är fastslaget så ska man nog inte förvänta sig att det inte kommer att bli så, utan tvärtom, sa han på tisdagskvällen.

Emil Esping kan se fördelar med att inte ha sina barn på en så pass liten skola som Brännebro är, med sina totalt 22 elever i dagsläget.

– Som förälder känner jag att det är viktigt att mitt barn får rätt pedagogisk undervisning, och om det blir så i en annan skola med fler behöriga lärare tycker jag såklart att det är bra. Mitt barn ska få rätt förutsättningar från skolan och lära sig rätt saker på ett bra sätt, så att man kan vara redo för vad som kommer i de högra klasserna sen, säger han.

Om skolan lägger ner, hur kan det påverka Gullringen som samhälle?

– Bra fråga. Jag har inget riktigt svar på det. Det är klart att en skola är den fördel för ett mindre samhälle, det blir som en liten gemensam punkt som i så fall skulle försvinna. Men finns inte tillräckligt med elever är det inte heller så bra, om man vänder på det.

Ordföranden ser, säger han, fram emot fortsatta diskussioner mellan politikerna och föräldrarna.

– Framförallt måste vi lösa allting på ett så bra sätt som möjligt för barnen, om det blir en nedläggning. Det blir intressant att se hur planen ser ut runt omkring alltihop. Det måste vara jättejättebra och kännas tryggt för alla som ska släppa iväg sina barn, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!