Jessica och Sabina om skolbeskedet

Brännebro skola i Gullringen var på fallrepet men räddades återigen när politikerna kom med beskedet att man inte lägger ner någon av småskolorna i kommunen, i alla fall inte nu. "Det är en lättnad", säger bygdeföreningens Jessica Hederud.

Vimmerby Tidning träffade Jessica Hederud från bygdeföreningen och hennes 20-åriga dotter Sabina på biblioteksfilialen i Gullringen, där Jessica jobbar.

Vimmerby Tidning träffade Jessica Hederud från bygdeföreningen och hennes 20-åriga dotter Sabina på biblioteksfilialen i Gullringen, där Jessica jobbar.

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2024-02-15 05:50

På onsdagen kom beskedet att det inte blir någon nedläggning av vare sig skolor eller förskolor i kommunen. I Gullringen togs beskedet emot med glädje. Jessica Hederud, eldsjäl och aktiv i bygdeföreningen, säger att det är en stor lättnad att skolan får finnas kvar men att hon samtidigt förstår att utmaningarna som ledde fram till diskussionen om att lägga ner skolorna finns kvar

– Skolorna är inte fredade och vi måste göra någonting för att få det bättre. Förra gången frågan var uppe var det som att luften gick ur oss lite och då fick vi gliringar om att vi inte sett till att det kommit fler barnfamiljer till Gullringen, men det kan ju inte bara ligga på oss utan kommunen måste hjälpa till. De har den stora möjligheten att marknadsföra och det är inte vi som ska dra hela lasset, säger hon.

Trodde du, rent realistiskt, att skolan skulle räddas även den här gången?

– Vi hoppades såklart och många trodde faktiskt på ett positivt besked. 

Jessicas 20-åriga dotter Sabina har själv gått på Brännebro skola och inför beskedet var hon orolig.

– Det är tredje gången det varit uppe på tapeten och den här gången kanske skolan ryker, tänkte man, säger hon.

undefined
Brännebro skola i Gullringen räddas återigen från nedläggning, det beskedet lämnade majoriteten under en presskonferens i stadshuset på onsdagseftermiddagen.

Jessica Hederud menar att man nu måste få till ett bättre samarbete med kommunen för att kunna trygga framtiden i Gullringen. Målet är att öka inflyttningen på orten, främst vill man att barnfamiljer kommer och bosätter sig där.

– Det är tyvärr så att många av husen som säljs i Gullringen säljs till storstadspensionärer som sommarhus. För dem måste vi hålla allting öppet samtidigt som de betalar sin skatt där de bor. Jag vet inte om det på något sätt går att stödja barnfamiljer som vill köpa hus, men det kanske vore en idé, säger hon.

Att skolan får finnas kvar är, menar Jessica, i alla fall en förutsättning för att kunna öka inflyttningen. 

– Vi hade aldrig flyttat hit annars men nu finns vi kvar och jobbar mycket för bygden. Flera som vi har pratat med har sagt samma sak, de hade inte flyttat hit om inte skolan fanns, säger hon.

Tror du att engagemanget som finns här har påverkat politikernas beslut?

– De fick känna på hur stort stödet var eftersom vi körde en egen omröstning här. Nu hoppas vi på att det kommer igång med idéer för vi måste göra hela kommunen attraktiv, både stan och orterna runtomkring. 

undefined
206 personer deltog i omröstningen som bygdeföreningen anordnade på söndagen. "Politikerna fick känna på hur stort stödet för skolan", säger Jessica Hederud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!