Här görs historisk tömning av dammen

Förra veckan tömdes dammen i Gullringen på vatten som en del i arbetet som Brännebro Kraft AB genomför vid den gamla kraftstationen.

Andrew Johnston.

Andrew Johnston.

Foto: Roelof Stroetinga

Gullringen2018-09-12 06:00

Tidigare i år berättade vår tidning om planerna som Brännebro Kraft AB och projektledaren Andrew Johnston har för den gamla kraftstationen. Den ska rustas upp och sättas igång och dessutom ska ett glashotell skapas i vattenfallet. Utöver det finns planer på en konferensanläggning samt museum med kraftstationens historia och information om energiförsörjning.

Som ett led i denna satsning genomfördes förra veckan en tömning av dammen som anlades 1914.

– Vad jag vet så har dammen inte tömts sedan 1980-talet. Nu behövde det göras eftersom vi ska byta dammluckor och behövde ta en titt på hur infästningarna till dem ser ut och att kolla så dämmet var intakt. Det mesta såg så pass bra ut som vi hade förväntat oss. Många delar var sönderrostade och behöver bytas ut och det kommer vi att göra framöver, berättar Andrew Johnston.

Hittade ni något kul på botten av dammen?

– Det var en häftig syn att se dammen tömd, men något mer än ett par rostiga cyklar fanns inte. Sedan ligger det en del stockar och annat på botten som vi ska passa på att rensa bort framöver. Det finns även önskemål om att fylla på med mer sand vid badplatsen och det ska vi stämma av med kommunen så det blir gjort, säger Andrew Johnston.

I samband med tömningen försvann även en del av den inplanterade fisken som funnits i dammen.

– Jag har lovat fiskeklubben att stå för kostnaden och se till att ny fisk planteras in till våren, säger Andrew Johnston.

Hur fortlöper arbetet i övrigt?

– Den ursprungliga tidsplanen håller inte riktigt, men det är ju ganska vanligt i den här typen av projekt. Vi jobbar bland annat med en miljökonsekvensbeskrivning som ska lämnas in i januari 2019 och följa de nya regelverk som börjar gälla då. Sedan ska vi även ha samråd med länsstyrelsen och tänker bjuda in berörda parter till ett möte i november. Utöver det är det mycket pappersarbete med bygglov, ritningar och konstruktioner som pågår. Flyter det på som det ska kan vi starta upp själva byggjobben till våren är planen, säger Andrew Johnston.

En dramatisk vy över dammen i Gullringen vid badplatsen som den såg ut när dammen tömdes nyligen.
En dramatisk vy över dammen i Gullringen vid badplatsen som den såg ut när dammen tömdes nyligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om