Inga beslut om tÄgstopp i sikte

Det Àr mÄnga Är sedan tÄgen stannade i Gullringen. Men frÄgan om att Äterinföra stopp Àr fortfarande levande.

För Conny Gunnarsson i Gullringens bygdeförening Àr frÄgan om tÄgstopp i Gullringen aktuell men just nu Àr nÀrmaste stopp i Vimmerby.

För Conny Gunnarsson i Gullringens bygdeförening Àr frÄgan om tÄgstopp i Gullringen aktuell men just nu Àr nÀrmaste stopp i Vimmerby.

Foto: Ivonne Svahn

Gullringen2020-02-17 18:00

PÄ 1990-talet slutade tÄgen att stanna i Gullringen. Sedan dess har diskussionerna att Äterinföra stoppen varit mÄnga, inte minst efter Bo Kloks stora investeringar.

– Ett stopp skulle underlĂ€tta för pendlingen och vissa skulle kunna stĂ€lla bilen. Det skulle ocksĂ„ skapa ett större upptagningsomrĂ„de för rekrytering, sĂ€ger Bo Kloks pressansvarige Sacha Pardom.

Produktionschef Magdalena Andersson, har jobbat pÄ fabriken sedan 2007. Hon sÀger att hon skulle tagit tÄget om hon kunnat nÀr hon tidigare bodde i Kisa.

– DĂ„ hade man inte haft behovet av tvĂ„ bilar. Nu bor jag i Vimmerby och har en annan tjĂ€nst dĂ€r mina arbetstider varierar,  förklarar hon.

– Jag tror att tĂ„gstopp skulle underlĂ€tta för flera och att vissa tjĂ€nster skulle bli mer intressanta, sĂ€ger hon. 

Roger Pettersson, klubbordförande GS-facket har samma Äsikt.

– DĂ„ finns en annan möjlighet. Men vi har fĂ„tt en buss som stannar pĂ„ morgon och efter arbetstid. 

–  Skulle vi fĂ„ tĂ„gen att stanna sĂ„ Ă€r det ett jĂ€ttestort plus bĂ„de för företag och boende. Idag köper du biljett pĂ„ app och ett stopp skulle ta tvĂ„ minuter. Med dagens teknik skulle det inte vara sĂ„ svĂ„rt, sĂ€ger Conny Gunnarsso, ordförande Gullringen bygdeförening.

Linus Åsberg, kommunikatör Kalmar LĂ€nstrafik, förklarar att KLT inte har nĂ„gra planer pĂ„ pendeltĂ„gtrafik med stopp pĂ„ orten.

– Vi har inte mĂ€rkt av nĂ„gon efterfrĂ„gan, i form av önskemĂ„l, om tĂ„gstopp i Gullringen eller Södra Vi den senaste tiden, sĂ€ger han och berĂ€ttar att busslinjer dĂ€remot Ă„terinfördes 2018 efter en dialog med företaget.

– De Ă€r anpassade resor till och frĂ„n industrin till Vimmerby. Resor mot Kisa gĂ„r via byte till Kustpilen i Vimmerby, 

Trafikingenjör Karl-Johan Bodell sÀger att man har en utvecklingsplan för trafiken, som kommuniceras med kommunerna, men att nÄgra tÄgstopp i Gullringen inte finns med.

Jacob KÀll, (C) kommunalrÄd i Vimmerby förklarar att frÄgan inte Àr bortglömd.

– Men det har inte hĂ€nt sĂ„ mycket sen frĂ„gan lyftes. Vi försöker pĂ„verka via regionen, sĂ€ger han 

Peter Wretlund, (S), ordförande regionens kollektivtrafiknÀmnd, förklarar att mÄnga frÄgor Àr aktuella och att det handlar om prioriteringar.

– Men man mĂ„ste Ă€ndĂ„ ha en bild vad man vill Ă„stadkomma. En bra kollektivtrafik Ă€r viktigt för arbetsmarknaden. Vi vill ha ett mötespĂ„r i först och frĂ€mst i Rockneby och nĂ„gonstans i norr, vart Ă€r beroende pĂ„ trafikflöde.

Magdalena Andersson jobbar pÄ Bo Klok sedan mÄnga Är. Hon sÀger att hon Äkt med tÄget om det funnits möjlighet. Hon tror ett tÄgstopp skulle gynna rekryteringar i företaget.
Magdalena Andersson jobbar pÄ Bo Klok sedan mÄnga Är. Hon sÀger att hon Äkt med tÄget om det funnits möjlighet. Hon tror ett tÄgstopp skulle gynna rekryteringar i företaget.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!