De deltog på manifestationen: "Det kändes viktigt"

Johan och Camilla Tildemyr åkte från Gullringen för att delta på manifestationen mot vaccinpass i Stockholm. "Vi åkte upp för att visa att vi vill ha ett samhälle där alla får vistas och röra sig fritt. För oss handlade det om att stå upp för demokratin", berättar Johan Tildemyr.

Johan och Camilla Tildemyr deltog på manifestationen mot vaccinpass i Stockholm. "Det var hur mycket folk som helst, både vaccinerade och ovaccinerade. Det är nog den största manifestation som jag har varit på. Det kändes ungefär som när man var ute och körde motorcykel förr i världen och hade 40 000-50 000 personer i publiken", berättar Johan Tildemyr.

Johan och Camilla Tildemyr deltog på manifestationen mot vaccinpass i Stockholm. "Det var hur mycket folk som helst, både vaccinerade och ovaccinerade. Det är nog den största manifestation som jag har varit på. Det kändes ungefär som när man var ute och körde motorcykel förr i världen och hade 40 000-50 000 personer i publiken", berättar Johan Tildemyr.

Foto: Charlotta Henningsson/Privat

Gullringen2022-01-26 12:00

Drygt 18 000 människor hade enligt arrangerade Frihetsrörelsen anmält sig för att delta på manifestationen mot vaccinpass i Stockholm.

– Vi träffade ett 20-tal personer från Vimmerbytrakten där. Sedan var det säkert fler som inte jag vet om, berättar Johan Tildemyr och fortsätter:

– När saker är viktiga tar man sig tiden att åka. Jag tror att det kommer stå i historieböckerna att det var en manifestation den 22 januari 2022 i Stockholm. Det är något som man i framtiden kan berätta för barnbarnen.

Varför anser du att det var viktigt att medverka?

– Jag respekterar både de som väljer att vaccinera sig och de som väljer att inte göra det och tycker att alla ska ha lika stor rätt att röra sig fritt. Jag tror på ett samhälle som är öppet för alla.

Hur skulle du beskriva stämningen?

– Mycket kärlek. Jag har gått mycket fackeltåg för fred när jag var yngre och det enda som fattades nu var facklorna. Inga fönsterrutor sönderslagna, inga bilbränder, inga bråk överhuvudtaget. Det var lugnt och städat.

Innan demonstrationen fanns information om att den nynazistiska organisationen NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, skulle delta. I en intervju med SVT höjde Susanne Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen, ett varningens finger.

– Det är ett tillfälle för dem att nå ut med sina budskap men också träffa människor som är arga och upprörda i syfte att rekrytera.

Hur ser du på att NMR var på plats?

– Jag står inte för vad de tycker i sin grund. Men vem som helst har rätt att gå i ett manifestationståg. Vad jag märkte så gjorde de ingenting förutom att vara där, säger Johan Tildemyr. 

Vad tänker du om risken för en ökad smittspridning?

– Jag tror inte att den kommer att öka på grund av manifestationen. Vi stod inte och pussade på varandra. När jag jobbar på bilprovningen ibland är det folk som kommer mycket närmare än vad de gjorde där, och när man handlar mat i Vimmerby står folk också närmare varandra i kassan.

Vad har ni fått för reaktioner efter att ha deltagit?

– Både positiva och negativa. Det är alltid så. Det finns ingen värld där alla tycker likadant och tråkigt vore ju det. Det här ämnet skapar mycket debatt och det finns mycket rädslor inblandade. Jag tror att det nu är väldigt viktigt att själv läsa och ta reda på fakta och inte bara lyssna på vad andra säger. Jag märker att många som har riktat kritik mot att vi åkte inte har läst på vad manifestationen handlade om.

undefined
"Vi försöker hjälpa till så gott det går för att det ska bli en bra allmän sammankomst. Manifestationen i lördags gick bra. Speciellt med tanke på hur det sett ut i vissa andra länder", säger Per Fahlström, presstalesperson region Stockholm.

Per Fahlström, polisens presstalesperson region Stockholm, berättar att manifestationen innehöll få incidenter.

– Vi gjorde två anmälningar om att man använt sig av bengaler. I övrigt ingenting, så det gick väldigt bra.

Inför hade tillstånd beviljats för 3 000 personer.

– Vår roll är att se till att alla får uttrycka sina åsikter utifrån de regler som gäller. Just nu finns inget maxantal på deltagare för allmän sammankomst utomhus, om man inte är där ett begränsat antal får plats. I det här fallet bedömdes att upp till 3 000 personer skulle kunna delta samtidigt. För att inte fler skulle samlas på plattan vid Sergelstorg höll vi en dialog med arrangören för att få folk att sprida ut sig. Folkhälsomyndigheten och andra får bedöma om det är någon risk för smittspridning.

Allmänna sammankomster

Utomhus: För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som genomförs utomhus krävs varken vaccinationsbevis eller krav på avstånd med mera.

Inomhus: Om en allmän sammankomst eller offentlig tillställning anordnas inomhus, får antalet deltagare som samtidigt besöker sammankomsten eller tillställningen uppgå till högst 500. Vid fler än 50 deltagare ska deltagarna uppvisa vaccinationsbevis.
Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!