Lucas, 25, vidare till slutkval i Sveriges mästerkock

Med sin älgfilé lyckades Lucas Eriksson, 25 år, från Gullringen säkra en plats till slutkvalet i teveprogramet "Sveriges mästerkock" och på onsdag är det upp till bevis igen

"En lugn och naturlig rätt", så beskrev Lucas själv maten han lagade i programmet.

"En lugn och naturlig rätt", så beskrev Lucas själv maten han lagade i programmet.

Foto: TV4

Gullringen2024-01-23 06:00

Den senaste tiden har flera tidningar och medier intervjuat Lucas Eriksson, något som han verkligen inte är van vid. Dessutom har 25-åringen från Gullringen synts på bästa sändningstid i Tv4 i och med sin medverkan i årets omgång av "Sveriges mästerkock." 

– Det känns väldigt bra men också annorlunda för mig. Jag hade verkligen inte trott att jag skulle gå vidare, att vara med i programmet var bara en liten idé som jag fick och ville testa, säger Lucas Eriksson till Vimmerby Tidning.

För ett par veckor sedan tog han sig vidare från sitt premiärframträdande i programmet när han vann juryns gillande via sin älgfilé med kantarellsås, råraka och picklad gurka.

– Det var jäkligt kul att få sitt viltkött bedömt av folk som jobbar med det på en helt annan nivå, det tog man åt sig av, säger Lucas.

undefined
Lucas Eriksson bjöd juryn på älgfilé med kantarellsås, råraka och picklad gurka. ”Man blir varm i själen", sa jurymedlemmen Tom Sjöstedt om Lucas mat.
undefined
Det är viltköttet som är Gullringsonens grej och han trivs ute i skogen. "Då har man stenkoll på vad man äter och att djuret haft ett bra och fritt liv innan", säger han.

Branschen har han i blodet eftersom han syster och mamma driver Stigs Konditori i Gullringen, där han själv också jobbat tidigare. Det är just viltköttet som är Gullringsonens grej och hans filosofi är att det helst ska vara kött från djur man fällt själv.

– Då har man stenkoll på vad man äter och att djuret haft ett bra och fritt liv innan. När jag styckar till mig själv förpackar jag och planerar bitar som räcker, det är inte alls samma sak som att handla på Ica och det är väldigt lyxigt att kunna ha det så och vara med från skogen ända fram till bordet, säger Lucas.

undefined
Älgfilén som Lucas presenterade för juryn i programet kom från ett djur han skjutit och styckat själv.

Slutkvalet från Gävle sänds på onsdagen och om det kan 25-åringen inte avslöja något än. Matlagningen har varit en hobby men på senare tid har han även börjat jobba deltid på ett lunchställe i närheten av där han bor. I mars i år flyttade han tillsammans med sin sambo till en hästgård i Smälterum utanför Oskarshamn. 

– Det skulle vara kul att jobba mer med mat på något sätt, kanske med catering eller så. Den fronten hade varit trevlig, säger Lucas Eriksson.

Vad kan din medverkan betyda för den drömmen tror du?

– All pr är ju bra pr så vi får hoppas att programmet kanske kan hjälpa till lite på något sätt.

Vad säger dina nära och kära om din framfart i programmet så här långt?

Jo man har fått bra respons, tycker jag. Det är lustigt att se sig själv på teve, där ska man ju inte vara precis känns det som, men jag är inte riktigt den nervösa typen utan tar det mer som det kommer bara, säger Lucas Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!