"Man får ju mer kontakt med andra"

En del är sociala eller rentav kaxiga. Andra mer osäkra, rädda och skäller mest.Olika temperament är själva utmaningen i de gemensamma hundpromenaderna i Gullringen. "Att människorna lär känna varandra lite bättre är bonus", säger Lars Järpén.

"Inte ett dugg synd om mig..." Nykastrerade Buddy var på sin första hundträff.

"Inte ett dugg synd om mig..." Nykastrerade Buddy var på sin första hundträff.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Gullringen2018-09-17 12:00

Regnet hänger i luften och bara två hundar har dykt upp. För nykastrerade Buddy, en charmig blandning av tollare och schäfer, är det premiär.

– Han är mest med för att få testa och titta, säger matte Jessica Hederud.

Lars och Sigyn Järpén är drivande i hundpromenaderna i Gullringen, som efter sommaruppehåll dragit igång igen på lördagarna i bygdeföreningens regi.

– Nu har vi ingen egen hund, men vi har mycket kontakt med hundar. Det är mysiga djur, säger Lars, som blev hundmänniska när hans blivande svärmor satte en tax i famnen på den då hundrädde ynglingen för en herrans massa år sedan.

Men mindre mysigt är det när hunden visar sitt sämsta jag i mötet med andra artfränder.

– Ofta handlar det om att hunden är rädd och det är därför den blir skällig. Vi har själva haft en hund som skällde på allt och alla av den orsaken, säger Lars.

Ibland är det tvärtom. Skällandet kan hänga ihop med glädje.

– Som Flisan, hon har varit med på promenaderna under våren och försommaren. Hon behövde träna på att inte bli fullt så glad när hon träffade andra hundar, säger husse Conny Gunnarsson, som är nöjd med hur Flisan lärt sig att konfrontera nya bekantskaper utan att hoppa, skutta och skälla i ren extas.

Grupp-promenaderna ger både fyrbenta och tvåbenta en bra träning i hur man kan få den negativa spiralen att släppa.

– Den som har en hund som skäller kanske börjar undvika att möta andra hundar, och hundar är experter på att känna av hur människan reagerar. Det är bara nyttigt att träna och vi gör lite kontaktövningar och de som är lite rädda får gå sist, så saxar vi lite.

Dessutom är det vetenskapligt belagt att "hundtricket" funkar, enligt den tyska forskarrapporten ”Der Hund als Flirtfaktor” (Hunden som flörtfaktor), baserad på 550 djupintervjuer. Hundar är av naturen sociala djur och väldigt angelägna om att knyta kontakter med både hundar och människor. Något som förstås kan hjälpa människor på traven.

– Man får ju mer kontakt med andra i alla fall. Det är mycket lättare att börja prata med någon man inte känner när man har en hund som bryter isen. Och vi som går ut så här tillsammans har ju tid att prata, vi brukar gå en och en halv timmes promenad och så fikar vi lite efteråt. Vi hoppas att fler hänger på.

Tack vare sin hund har...

... 85 procent kommit i samspråk med okända människor.

... 74 procent fått nya vänner.

... 72 procent flörtat med obekanta.

... 48 procent träffat sin partner.

Källa: "Der Hund als Flirtfaktor"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om