Misstanke om brott efter tågkollision

Den tågkollison som inträffade under onsdagen misstänks ha orsakats av att någon okänd person placerat ut föremål på spåret.

På torsdagsförmiddagen stod tåget kvar på platsen i väntan på att bärgas under dagen.

På torsdagsförmiddagen stod tåget kvar på platsen i väntan på att bärgas under dagen.

Foto: Magnus Strömsten

Gullringen2020-08-27 12:36

Under onsdagseftermiddagen kolliderade ett tåg med en stock som låg på järnvägsspåret vid Gullringen i närheten av Låxbo. Enligt polisen Ulf Gollungberg uppfattade lokföraren att föremålet befann sig på spåret, men hann inte stanna i tid. Stocken var runt en decimeter tjock och när tåget stötte samman med den gick tågets tank sönder. Bränsle ska sedan ha läckt ut från tanken.

Räddningstjänsten har sanerat tågbanan från diesel och enligt Gollungberg ska det på torsdagsförmiddagen inte vara fråga om någon fara för miljön. Inga personskador noterades i samband med kollisionen.

Gullungberg berättar att stocken verkar ha varit ditplacerad och att den inte kommit på plats av naturliga orsaker som exempelvis blåst. Brottsrubriceringen blir därmed framkallande av fara för annan, men det finns ingen misstänkt gärningsperson.

Redan under tisdagskvällen ska en okänd person ha setts kasta föremål på förbipasserande tåg som sedan orsakat en krossad ytterruta på tåget. Gollungberg menar att det är troligt att den händelsen har samband med det som senare hände samma kväll, nämligen att ett par ungdomar synts kasta föremål mot tåg när det passerat vid Södra Vi.

Tågtrafiken på Stångådalsbanan stod still på torsdagsförmiddagen.
– Förhoppningen är att komma igång med trafiken under dagen. Bärgning av det olycksdrabbade tåget måste lösas först, sa Linus Boberg, kommunikationsansvarig på KLT, på torsdagen innan lunchtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!