Nytt bakslag för miljonprojektet: "Ger inte upp i första taget"

Efter flera år av kämpande saknas nu bara en pusselbit innan det kan bli byggstart för glashotellet i Brännebro utanför Gullringen. Entreprenören Andrew Johnston berättar att han inte är redo att ge upp drömmen trots det senaste bakslaget.

"Vi har sökt strandskyddsdispens för att få uppföra konstverket. Det är ingen som blir störd av det och det är inte så många som springer där vid dämmet. Det går knappt att ta sig fram där som det är idag, det är bara sten och stenblock", menar Andrew Johnston.

"Vi har sökt strandskyddsdispens för att få uppföra konstverket. Det är ingen som blir störd av det och det är inte så många som springer där vid dämmet. Det går knappt att ta sig fram där som det är idag, det är bara sten och stenblock", menar Andrew Johnston.

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2024-08-12 06:00

Att uppföra ett glashotell i vattenfallet vid kraftverket i Brännebro skulle visa sig långt mer komplicerat än vad Andrew Johnston, som driver Brännebro Kraft AB, någonsin kunnat drömma om. 

– Ungefär sex år har vi hållit på med det här och det är kanske fem gånger som vi varit i domstol, berättar han.

Hade du trott att det skulle bli så här?

– Nej, inte för att göra något som egentligen är ganska okontroversiellt. Det är jättemärkligt. Att göra något som skapar en turistattraktion och arbetstillfällen det trodde jag nog skulle vara lite lättare, helt klart, säger Andrew Johnston och fortsätter:

– Vi ser alla framemot att få se det på plats. Det kommer skapa en otrolig dragkraft till Gullringen, Brännebro och Vimmerby. Det kommer både länet och kommunen att tjäna på. Därför blir man lite ledsen när länsstyrelsen kommer med så konstiga argument. 

undefined
"Målsättningen är att det ska bli ett glashotell. Vi får draghjälp av politiker i Vimmerby, alla är väldigt positiva till det här utom länsstyrelsen, vilket vi tycker är konstigt", säger Andrew Johnston.

Under åren så har planen för glashotellet ändrats. Från början var tanken att det skulle befinna sig mitt i vattenfallet men på grund av synpunkter från länsstyrelsen ändrades konstruktionen. 

– Nu vilar det på valvbågar i luften istället för i vattnet. Länsstyrelsen hade problem med att vi ville gjuta ett fundament i botten. Då fick vi försöka ändra konstruktionen så att vi kunde möta upp de problemen. Vi tänkte att det då var löst, men det visade sig inte vara så. Nu säger de att om vi bygger glashotellet fem meter upp i luften så kan allmänheten inte komma fram till fallet längre. Men det stämmer inte. Eftersom glashotellet nu svävar i luften går det hur bra som helst att gå under. Nu går inte många där i alla fall men det är ett av argumenten de har.

undefined
"Vi har fått rätt i domstol att göra fundamentet och fästa balkarna i berget, det är har vi fått rätt till. Sedan behöver vi strandskyddsdispens för själva konstverket", säger Andrew Johnston. På bild är en illustration över den nya planen, att glashotellet ska byggas på bågar vid fallet.

Det som nu är på tapeten är frågan om strandskyddsdispens. En dispens som Vimmerby kommun gav i december 2023 och som sedan Länsstyrelsen i Kalmar län rev upp i mars 2024. Både kommunen och Insamlingsstiftelsen Brännebro överklagade beslutet.

Nu i juli kom Mark- och miljödomstolens beslut att gå på länsstyrelsen sida och avvisa överklagandet. 

– Det gör mig väldigt frustrerad. Regelverk ska vi självklart ha det är jätteviktigt. Jag har inga problem att följa regelverk om jag förstår varför.  Men det gör jag inte i det här fallet. Vi kommer att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen nu under augusti.

Hur länge orkar ni kämpa vidare?

– Vi måste komma till mål på något sätt, det är det vi har sagt. Jag är inte den som ger upp så lätt. Så länge som det finns en möjlighet, om myndigheterna inte kan förklara vad de gör och varför, då kan man fortsätta att kämpa på. För då kan det vara något annat som ligger bakom och då tycker jag att de ska vara ärliga att säga det. Om vi kan slå håll på något av argumenten de har så kan vi bygga. Strandskyddsdispensen är sista pusselbiten.

undefined
"Jag är egenföretagare och har som tur är en bra konsulttjänst så jag får ihop pengarna men det är inte roligt att behöva ta av de pengarna för att göra så vansinniga saker. Det hade varit betydligt roligare att lägga dem på att bygga upp något som blir kvar för framtiden", berättar Andrew Johnston.

Hur har det här påverkat finansiellt?

– Det rättsliga kostar massor med pengar. Det är inte roligt att i stället för att lägga dem på något konstruktivt behöva lägga dem på papper. De processerna som vi har hållit på med har kostat uppemot en miljon. Det tar också mycket tid och kraft. 

Totalt beräknas uppförandet av glashotellet och kringliggande konferensanläggningar ligga på 30 till 40 miljoner kronor.

– Det kommer skapa väldigt många arbetstillfällen i Gullringen. Politikerna i Vimmerby är med oss och vill att det här ska bli av. De inser att det här kommer bli en världsattraktion. Speciellt eftersom konstnären Mikael Genberg nu kommer att skjuta upp ett hus på månen. Det huset kommer landa där i december i år, "Moonhouse" heter det projektet. Så det viktigaste för oss är att vi tills dess får ett beslut på att vi kan få bygga. För då skulle det här få en otrolig skjuts samtidigt. 

Så när hoppas ni kunna börja bygga?

– Vi hoppas kunna dra igång det här nästa år men det vet vi inte. Det sa jag förra året också. 

undefined
"Enligt vår advokat har de ingen skyldighet att förklara hur de kommit fram till att allmänheten inte kan beträda området om vi bygger glashotellet fem meter upp i luften. Domstolen har avböjt vår advokats förfrågan att förtydliga ärendet. Det här känns som att vi tappat all rättssäkerhet i landet om de som tar beslut inte kan förklara hur och på vilka grunder beslut fattas i en domstol", menar Andrew Johnston.

Vimmerby Tidning kontaktade Länsstyrelsen Kalmar län med frågor. Bland annat ställdes frågorna: Hur det kommer sig att Länsstyrelsen motsätter sig uppförandet av glashotellet? Hur mycket har Länsstyrelsen spenderat på rättegångskostnader i ärendet? Hur kommer det sig att Länsstyrelsen upphävde Vimmerby kommuns beslut om strandskyddsdispens?

– Jag hoppas kunna besvara en del av frågorna men tyvärr har min kollega som handlade ärendet slutat hos oss. Om jag minns rätt så överklagades beslutet till mark- och miljödomstolen av sökande, och domstolen gjorde samma bedömning som oss vad gäller dispensen, svarar Ted Kransby, planarkitekt, via mejl och hänvisar för detaljer till beslutet av upphävande av kommunal strandskyddsdispens. 

– Vårt beslut om upphävande av strandskyddsdispensen som överklagades innebar inga kostnader för länsstyrelsen. Jag känner inte till något mer ärende i frågan som inneburit att länsstyrelsen skulle varit motpart i domstol, i alla fall inte något som samhällsbyggnadsenheten har handlagt.

Finns det chans att länsstyrelsen kommer ändra sig och ge dispens? Vad skulle i så fall behövas?

– Vi kan enbart bedöma vad en ansökan gäller och motiven till skälen för upphävandet av strandskyddet. I det här fallet hade sökande inte kunnat visa att de skäl som angivits var tillämpliga. Eftersom vi är överprövande myndighet kan vi tyvärr inte ge vägledning i specifika fall. Men en ny ansökan med andra skäl eller som visar att platsen är lämplig kan innebära en annan bedömning. 

I beslutet kring strandskyddsdispens fattat 21 mars 2024 står bland annat följande:

"Vid en proportionalitetsavvägning får en inskränkning i enskilds rätt att använda mark eller vatten inte gå längre än som krävs för att syftet med skyddet ska tillgodoses" 

"Strandskyddet är dock ett allmänt intresse som är så starkt att utgångspunkten är att det i normalfallet har företräde framför andra allmänna eller enskilda intressen. Möjligheten att besluta om undantag från strandskyddet ska tillämpas med stor restriktivitet"

"För att långsiktigt trygga strandskyddets syften får det anses vara ett tungt vägande allmänt intresse att bevara den ansökta platsen obebyggd. Vid en avvägning mellan de skäl som Insamlingsstiftelsen Brännebro har anfört och allmänhetens intresse av tillgång till området och intresset av att bevara naturvärdena på platsen finner länsstyrelsen att det inte finns skäl att ge strandskyddsdispens för den ansökta åtgärden."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!