– När jag flyttade hit, jag kom från Åtvidaberg, så kände jag ingen alls här. När jag blev tillfrågad om att vara med i LRF Ungdom så tänkte jag att det var ett bra sätt att lära känna folk. Innan hade jag inte varit någon direkt styrelse-människa, men efter att jag kom med så märkte jag att jag är nog lite det. Jag tycker att det är roligt, säger Eleonor Nilsson.
Det var alltså i LRF Ungdom som hennes bana inom organisationen började för 20 år sedan. Därefter följde LRF Vimmerby kommungrupp, där hon idag är ordförande. För tre år sedan blev hon invald i styrelsen för LRF Sydost, som täcker Blekinge, Kronoberg och Kalmar län och alldeles nyligen fick hon förtroende som vice ordförande. Hon sitter också med i styrelsen för studieförbundet vuxenskolan och i föräldraföreningen för Brännebro skola. Utöver det arbetar hon 80 procent på Flaka Mjölk, lantbruket som hon driver tillsammans med sin make och grannfamiljen.
Kombinationen av styrelseuppdrag och arbetet på gården passar henne bra.
– Jag trivs väldigt bra hemma men mötet med människor tycker jag är väldigt roligt. Jag blir glad av att träffa människor. Det är viktigt för mig att bemöta andra på samma sätt som jag själv vill bli bemött.
Inom regionstyrelsen ansvarar hon för kommungruppsfrågor, medlemsutveckling, Studieförbundet Vuxenskolan och "bonden i skolan". Att öka förståelsen för de gröna näringarna hos allmänheten är viktigt men också att ha en bra dialog med kommun och politiker, menar hon.
– Man kommer väldigt sällan framåt i frågor genom att gå i strid mot varandra. Det är bättre att samarbeta och jag tycker det är väldigt viktigt att öka förståelsen för varandra. Men det kanske beror på att jag är lite konflikträdd som person.
Eleonor Nilsson tycker att det är tråkigt att lantbruket ofta ifrågasätts från flera håll.
– Vi ses ju ofta som stora bovar känns det som ibland. Folk har minskad förståelse idag, man har kanske kommit längre ifrån det här med landsbygden och livsmedelsproduktionen och hur viktiga vi ändå är, säger hon och fortsätter:
– Förstår alla till exempel att om vi inte har några betande köttdjur ute på beten och ängar så kommer det bara att växa igen med sly och skog? Då försvinner det insekter och blommor och sånt. Ska vi ha en biologisk mångfald så behöver vi ha betande djur och vi behöver naturlig gödsel.