Rockaren Per släpper skiva med visor om hembygden

Berättelserna om det egna livet står i centrum på Per Englunds, uppväxt i Gullringen, nya platta. "Jag har plitat på den i sex år för att få fram mitt eget hjärtat", berättar han.

Per Englund debuterar på svenska med skivan "I en sökande smålännings fotspår...". Sedan tidigare finns bland annat singeln ”I min farmors hus” ute på Spotify.

Per Englund debuterar på svenska med skivan "I en sökande smålännings fotspår...". Sedan tidigare finns bland annat singeln ”I min farmors hus” ute på Spotify.

Foto: Privat

Gullringen2024-01-28 13:25

"Här förbereds jag för världen" sjunger Per Englund i den jordgubbsdoftande singeln "I min farmors hus". Den låten släpptes i somras och om ett par månader släpps också artistens kommande skiva, som blir hans debut på svenska. Per är uppväxt i Gullringen och det var där som han och musiken hittade varandra innan han gav sig ut i livet.

– Vi satte igång att spela därnere 1978, jag och några grannpojkar, och vi hade ett band som hette Black Eagles. Sen flyttade jag till Vimmerby och spelade med Blacksmith och 1984 gjorde vi en vinylskiva innan jag drog vidare, till Örebro, Stockholm, Los Angeles och Asien. Under alla år har jag mest spelat hårdrock och släppt sådana skivor, berättar Per Englund för Vimmerby Tidning.

undefined
Bandet Blacksmith i Gullringen, när det begav sig. Per Englund står längst fram vid mikrofonen. Bilden är framtagen ur tidningens gömmor.
undefined
Ytterligare en gammal bild på bandet Blacksmith. Per Englund är killen i den rutiga skjortan.

Men så fick han för sig att han skulle göra någonting på svenska, någonting helt annat och mer personligt. Texterna på skivan, som fått namnet "I en sökande smålännings fotspår", har Per skrivit själv och alltihop ges ut ihop med Pama Records i Blekinge. 

– Det här är en helt annan grej, jag har plitat på den i sex år för att få fram mitt eget hjärtat och vad det skulle vara. Det började från när jag var liten och hängde mycket med min farmor i Gullringen och det är det som speglas i den första singeln, säger sångaren.

Sen rullar berättelsen på ända fram till idag, berättar Per. Totalt 10 spår beskriver 57-åringens väg genom livet.

– Jag har hunnit göra det mesta och slutsatsen jag dragit är att jag letat efter någonting hela tiden.

...och har du hittat det?

– Jag tror egentligen att man letar externt men att det finns internt, resan gör man inombords. Men det är också en fantastisk resa som man fått göra och man har ramlat på mycket intressanta saker på vägen, säger Per Englund.

Sångaren har medverkat på mer än tio utgivna plattor den här gången är låtarna helt och hållet hans egna.

– Tidigare har man varit en pjäs i ett spel men nu kändes det viktigt att få göra någonting själv, säger han.

undefined
"Jag har hunnit göra det mesta", säger den nu 57-åriga Per Englund om sitt liv.
undefined
Ytterligare en bild från "fotspåren", som per Englund själv kallar det.

2018 gjorde ett grekiskt skivbolag en "re-release" av en gammal Blacksmith-LP och gav ut den i hela världen.

– Man gjorde även en Japan-press med nio låtar, en fullängdare som man säger, och det var jäkligt häftigt. Även om man kanske inte lyckats rent ekonomiskt med musiken är det ett kul bevis när det blir utgivet globalt.

Andra brand som Per Englund spelat och givit ut musik med är, bland andra, Växjöbaserade Mandrake Root, Dedication och Free from sin. Det mesta har varit inom ramarna för hårdrocksgenren men "I en sökande smålännings fotspår" är någonting helt annat.

– Det är nog inte rena visor i och med att det finns lite dragspel, piano, steel guitar bandlös bas och så vidare. Det är väl vispop kanske, eller folkvisepop?

Skivan släpps 19 april och det firas med ett releaseparty på Hulingen i Hultsfred.

– Det är spikat och förhoppningen är också att vi ska köra på Brygghuset i Vimmerby dagen efter, men det är inte helt klart än. Det blir inget fullt band med trummor och grejer utan det blir ganska modest, en trevlig och intim stämning.

Per Englund har nu bott i Stockholm sedan tidigt 90-tal men relationen till de södra breddgraderna finns fortfarande kvar.

– Morsan, farsan och syrran bor i Södra Vi, så där är jag en del och sen så har jag köpt mig en liten stuga mitt emellan Kalmar och Karlskrona. Min tanke är absolut att tillbringa mer tid nere i Småland, säger han.

undefined
Per Englund har bott i Stockholm sedan tidigt 90-tal men har fortfarande en stark relation till hembygden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!