Nyheten om storsatsningen vid Brännebro kraftstation offentliggjordes för ett drygt år sedan. Det planeras bland annat för en omfattande upprustning, nystart av elkraftsproduktion, byggnation av det spektakulära glashotellet mitt i vattenfallet och konferensanläggning.
Positivt, tyckte somliga. Oroväckande för hur vattennivån i sjön Verveln påverkas, tyckte andra. I tidigare artiklar har i första hand personer som är oroade för ett lågt vattenstånd gjort sina röster hörda. Både med tanke på uttorkningen av sjön Yxern 2017 i färskt minne, men också för vad ett lågt vattenstånd skulle innebära för de föroreningar som länsstyrelsens miljötekniska undersökning visar finns i den södra änden av sjön, vid Björkhult, där Televerkets impregneringsplats för telefonstolpar låg.
Nyligen kallade Samfällighetsföreningen Daludden till möte i den gamla snickerifabriken i sjöns norra del. Deras oro handlar tvärtom om för högt vattenstånd.
– Boende i området är rädda för att fabriken ska ramla ut i sjön. Strandlinjen har eroderat på grund av det höga vattenståndet, säger föreningens ordförande Rickard Alling.
Statens Geotekniska Institut har gjort utredningar och anser att sjön bör ha ett så konstant vattenstånd som möjligt. Därom verkar även parterna vara överens.
– Ja, men inte så högt som vattendomen tillåter. Vi vill få till en ny vattendom, med en lägre vattennivå och mindre differens mellan hösta och lägsta, säger Rickard Alling.
– Det vore möjligt att bedriva Brännebro kraftstations verksamhet även med vissa begränsade regleringsmöjligheter, men de vill inte reglera, menar Alling.
Andrew Johnston, vd för Brännebro Kraft AB, var närvarande vid mötet.
– Vi vill inte förstöra på något sätt, utan anser att det som har varit de senaste 50 åren är bra och får vara som det är. Alla som bor vid en sjö har en stranderosion. Att sänka vattennivån spelar ingen roll då vågor fortfarande kommer svepa in. För att komma till rätta med det problemet måste andra insatser göras, säger han.
– Vi har lämnat in en miljökonsekvensbeskrivning till länsstyrelsen och till Vimmerby kommun, som äger regleringsrätten i sjön. Därefter ska Mark- och miljödomstolen hantera ärendet. Förhoppningsvis tas det upp där i höst, säger Andrew Johnston
Vi har sökt Andreas Horste, gatuchef och ställföreträdande samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun.