Skörden drabbas av torkan – andraskörden halveras

Med extrem sommarvärme och brist på regn är lantbrukarnas andraskörd knapp. "På vissa åkrar fick vi egentligen ingenting", säger Eleonor Nilsson.

Eleonor Nilsson berättar att det under ett normalår är fyllt hela vägen fram i facken med foder, nu är det bara halvfullt.

Eleonor Nilsson berättar att det under ett normalår är fyllt hela vägen fram i facken med foder, nu är det bara halvfullt.

Foto: Victoria Otternäs

Gullringen2022-07-20 21:00

Lantbrukaren Eleonor Nilsson i Flaka, Gullringen berättar att årets andraskörd inte har varit lika bra som tidigare år. På grund av värme och torka ser prognosen oroande ut.

– Totalt var den ungefär hälften så stor som en normalskörd. På vissa åkrar fick vi egentligen ingenting, men på de åkrarna där vi har mossmarker, de lite fuktigare markerna, där var det en bra skörd. Hade vi inte haft dem så hade vi haft det ännu sämre, säger Eleonor Nilsson.

undefined
"På vissa ställen syns det inte ens att man har slagit av gräset", säger Eleonor Nilsson.

Stigande priser är också en faktor som försvårar arbetet för lantbrukarna ytterligare.

– Det som är lite tufft just nu är höga kostnader på både kraftfoder, foderspannmål och även diesel. Det gör att vi har höga kostnader på annat, säger Eleonor Nilsson.

Även priset på mjölk har stigit som istället är till deras fördel, berättar Nilsson.

– På grund av det höga mjölkpriset har det inte blivit så illa som det skulle kunna blivit. Vi får ju väldigt bra betalt för mjölken. Jag tror inte att vi kommer göra något plus-resultat i år om man säger så, men däremot hoppas vi att vi inte går back för mycket.

undefined
Med sparat foder från förra året hoppas Eleonor Nilsson på att de även klarar sig i år, trots den skrala andraskörden.

En bristande andraskörd i kombination med höjda priser på varor och bränsle är inget positivt för lantbrukarna, men Eleonor Nilsson håller humöret uppe och hoppas på svalare väder.

– Vi håller fortfarande tummarna för att det ska börja regna så att vi kan få en bra tredje och fjärde skörd istället. Nu när både första och andra var för skral. Livsmedelsproduktionen behövs verkligen i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om