Släktforskare: Anita hittade gamla rötter i Gullringen

Den 16 januari är det släktforskningens dag. ""Det är sådan spänning för man vet aldrig vad man hittar och var." säger Anita Bank, släktforskare.

Släktforskningens dag infaller tredje söndagen i januari. I år är det den 16 januari.

Släktforskningens dag infaller tredje söndagen i januari. I år är det den 16 januari.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Gullringen2021-01-15 21:00

Hon ingår i ett gäng som träffats via släktforskningskurser, men som sedan trivts så bra i varandras sällskap att de fortsatt tillsammans utanför kurserna. Men på senaste tiden har släktforskningen legat lite på is för Anita Banks del, men snart hoppas hon vara igång igen. 

– Jag har inte gjort något i vinter och under corona, för vi är ju ett gäng som träffas och vi har ju inte vågat träffas nu, säger hon.

Gänget sköter kontakten via telefon när coronan satt stopp för fysiska träffar. 

– Nu står allt vårt hopp till det här vaccinet så vi kan träffas igen, säger hon. 

undefined
Släktforskningens dag infaller tredje söndagen i januari. I år är det den 16 januari.

Anita Bank är inflyttad i Gullringen sedan flera år och tack vare släktforskningen fick hon veta att hennes band till bostadsorten låg närmre än hon trott. 

– Eftersom jag har studerat och jobbat mitt yrkesverksamma liv i Skåne, och flyttade hem för att jag ville komma närmre mitt hem som var i Brokind, så sa ju alla att man var utböling när man kom hit till Gullringen, säger hon och fortsätter:

– Men så visade det sig när jag höll på med min släktforskning att jag har ju rötter inne på varenda litet torp här i skogen. Jag är verkligen ingen utböling i de här trakterna. Det var jätteroligt.

Vad är det som är så roligt med släktforskning?

– Det är otroligt roligt med släktforskning. Jag är forskare i grunden och det är verkligen forskning. Man får gräva vidare och man får gå bakvägar för att komma fram till det man vill, det är väldigt klurigt, berättar Anita Bank. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!