Husfabriken i Gullringen varslar ytterligare 50

Bara några månader efter förra varslet lägger nu husfabriken BoKlok i Gullringen ytterligare ett storvarsel där totalt 50 anställda varslas om uppsägning.

Robert Gurbin fabrikschef på Boklok i gullringen säger att produktionskapaciteten i fabriken nu är nere på en fjärdedel mot vad den låg på innan de första varseln.

Robert Gurbin fabrikschef på Boklok i gullringen säger att produktionskapaciteten i fabriken nu är nere på en fjärdedel mot vad den låg på innan de första varseln.

Foto: Arkiv: Johannes Widergren

Gullringen2023-06-07 14:44
undefined
Robert Gurbin är fabrikschef på Boklok i Gullringen. han är övertygad om att fabriken har en god framtid så snart en vändning kommer. "Läget på bostadsmarknaden skapar bara ett ännu större behov av den produkt vi har" säger han.

– Det är väldigt tråkigt, men med den låga försäljning vi ligger på just nu och som vi inte kan se något annat än att den håller i sig hela 2023 och en bra bit av 2024 har vi inget val, säger fabrikschefen Robert Gurbin till Vimmerby Tidning kort efter att varslet offentliggjorts i ett pressmeddelande sedan personalen informerats på onsdagseftermiddagen.

I februari varslade husfabriken 65 anställda. Förhandlingarna med facket ledde till att 50 yrkesarbetare och 15 tjänstemän blev uppsagda. Några har redan lämnat fabriken för nya jobb. Den stora delen av dem slutar sina jobb de närmaste veckorna.

Samtidigt kommer nästa tunga varsalen. Den här gången rör det sig om 50 anställda, 40 yrkesarbetare och tio på tjänstemannasidan.

Beskedet motiveras med den svaga bostadsmarknaden som råder.

– Det beror i stort sett uteslutande på det, säger Robert Gurbin.

Han vill inte gå in på några konkreta siffror över hur mycket försäljningen minskat, utan pekar i stället på hur mycket produktionskapaciteten i fabriken minskas med de båda varselomgångarna.

– Första varslet innebar en minskning med 50 procent och nu blir det ytterligare 50 procent, så man kan säga att vi kommer att ha 25 procent av vår tidigare kapacitet kvar när det här varslet slår igenom fullt ut, säger han.

Räcker det för att hålla fabriken i gång?

– Det gör det, där vi är nu. Vi är övertygade om att vi har rätt produkt för bostadsmarknaden på sikt. Den situation marknaden befinner sig i nu skapar bara ett ännu större uppdämt behov av bostäder, säger han.

Han kan inte se någon vändning på kort sikt, men tror ändå att den finns någonstans framåt.

– Ja, nu är volymerna väldigt låga, så det behövs inte så mycket för att det ska bli en förändring uppåt.

Hur ser du på fabrikens existens på sikt?

– Jag kan inte se några hot eller risker för. Vi har en toppmodern fabrik och en produkt som behövs för att tillgodose behoven på den svenska bostadsmarknaden.

Bo Kloks vd Lars Jonsson instämmer:

"BoKlok är en långsiktig aktör och vi har en viktig roll att fylla även framåt, säger han i en kommentar i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna med facken inleds omgående och företagets avsikt är att alla som kommer att beröras av uppsägningar ska få besked om det före semestern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!