Semlan extra viktig för Gullringen-bageriet i år

För bageriet i Gullringen kan en lyckad semmelsäsong vara avgörande för ekonomin när elräkningarna skjuter i taket.

Från och med i måndags bakas det semlor i Gullringen och trots att fettisdagen ligger flera veckor bort är de redan hett eftertraktade.

Från och med i måndags bakas det semlor i Gullringen och trots att fettisdagen ligger flera veckor bort är de redan hett eftertraktade.

Foto: Johanna Rotebäck/Arkiv

Gullringen2023-01-14 05:00

Fettisdagen infaller först den 21 februari men redan i julveckan började kunderna fråga efter semlor på Stigs Konditori. Det är dock först den här veckan som konditoriet har börjat baka semlor och kunderna har inte låtit vänta på sig.

– I tisdags bakade vi cirka 200 bullar och sålde mellan 160-170 stycken, berättar Markus Andersson, delägare. Rekordet för en enskild dag ligger på 3 000 semlor på fettisdagen för några år sedan.

Årets försäljning av semlor kan få en ännu större betydelse just i år för konditoriet i Gullringen, som liksom många andra i branschen kämpar med ekonomin.

– Elräkningen är allt annat än rolig att öppna, därför känns det ju skönt att semlan är igång. Den drygar ut dagskassan och ökar vår omsättning med minst tre-fyra gånger. Samtidigt går det åt mer el när vi bakar mer och våra inköp ökar så egentligen är det omöjligt att säga vad som kommer att stå på sista raden. Det är tufft, helt klart, säger Markus Andersson.

Några drastiska prishöjningar på semlorna blir det dock inte i år – trots det ekonomiska läget.

– Vi vill inte höja priserna för mycket, för då kanske ingen har råd att köpa. Utan det blir bara den årliga höjningen med en krona. En semla kostar 32 kronor att hämta och 33 kronor att äta här.

Hur oroliga är ni just nu?

– Vi är väl inte jätteoroliga, men det som skulle vara jobbigt är om elen skulle släckas ner på dagtid. Vår ugn är igång dagtid mellan 06-13 - minst och det skulle vara förödande att inte ha tillgång till el då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!