Konst och teater binds samman av kungamord i Brännebro

Brännebro kickstartar sin kultursatsning med premiärvisning av Micce Rylanders konst och en återuppstånden generalmajor Pechlin.

Micce Rylanders konstutställning på kraftstationen i Brännebro kretsar kring konspirationsteorier. "Jag vill inte skrika ut innebörden i konsten utan man får utforska själv", säger han.

Micce Rylanders konstutställning på kraftstationen i Brännebro kretsar kring konspirationsteorier. "Jag vill inte skrika ut innebörden i konsten utan man får utforska själv", säger han.

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2021-06-12 19:00

Förutom det unika projektet med glashotellet i vattenfallet och så småningom också elproduktion och konferensanläggning har Andrew Johnston, ägare till kraftstationen i Brännebro utanför Gullringen, siktet inställt på att platsen ska utvecklas och bli ett kulturcentrum av betydande dignitet. I sommar kan besökare uppleva både konstutställning i kraftstationen och vandringsteater i miljön runtomkring.

– Det finns ingen annanstans i hela världen där det ser ut såhär och det är en helt otrolig plats. Även en varm sommardag finns fukten från vattenfallet och det blir nästan som en regnskog här nere, säger Andrew Johnston.

Glashotellet beräknas i nuläget stå färdigt 2023 men man hoppas kunna locka många besökare innan dess. Från den 1 juli kommer konstnären Micce Rylander ställa ut målningar på kraftstationens övervåning, där han även har sin ateljé.

– Här finns verkligen en energi som ger kreativitet och fyller människor med inspiration. Att få hänga bilderna i den här miljön känns helt fantastiskt, säger han.

Utställningen heter "PANG! Kungen är död" och kretsar kring konspirationsteorier med avstamp i mordet på Gustav III, som sköts under en maskerad på operan i Stockholm år 1792. Målningarna valdes ut för att visas på Kulturnatt Stockholm, ett av Sveriges största kulturevenemang, men eftersom det blir digitalt på grund av pandemin blir utställningen i Brännebro första gången konsten visas live. 

– Hur vet man egentligen vem som är skyldig och vem som döljer sig bakom masken? Alla tror att det var Anckarström som sköt kungen men var det egentligen så? Det beror på vem man tror på och jag vill flytta in frågan "är du säker?" bakom alla konspirationsteorier säger Micce Rylander.

När ett kungamord på operan i Stockholm ska förenas med kraftstationen i Brännebro finns en tydlig koppling. Den beryktade generalmajoren Carl Fredrik Pechlin bodde på sitt gods i Ålhult strax utanför Gullringen och ska ha varit en av hjärnorna bakom konspirationen som ledde till kungens död. I ett samarbete med teatersällskapet Komedianterna återuppstår nu den smått skräckinjagande godsägaren i skogarna kring kraftstationen och vattenfallet i Brännebro. På en pressvisning nyligen fick Vimmerby Tidning ett smakprov på teatern, där Anders Eneqvist medverkar som Pechlin.

– De som går teatervandringen kommer att möta Pechlin på höjden ovanför vattenfallet och sen blir det en runda genom skogen där det kommer att dyka upp andra karaktärer också. Vi kommer att vara i runda slängar 20 skådespelare, säger han.

Teaterföreställningen tar sig friheten att hoppa en del i tid och rum och alla karaktärer är hämtade från området. Anders Enqvist säger att besökare kommer få en häftig upplevelse men att det ställer höga krav på skådespelarna att ha skogen som scen.

– På många ställen brusar vattnet så mycket att det är svårt att kommunicera med publiken men det håller vi på att försöka lösa med någon typ av hörlurar eller högtalare. Alla ska se och alla ska höra, säger han.

Vandringsteatern kommer att spelas mellan 29 juni och 10 juli och både Andrew Johnston, Anders Enqvist och Micce Rylander är väldigt nöjda med helhetsupplevelsen de skapat.

– Man ska kunna komma hit ut och ta en heldag. Kolla lite konst, käka lite våfflor och kolla teater. Dessutom får man den magiska upplevelsen i en väldigt maxad miljö, säger Micce Rylander.

Carl Fredrik Pechlin är huvudperson i vandringsteatern. Mellan 1775 och 1795 ägde han godset Ålhult strax utanför Gullringen och drev också både sågverk, tegelbruk och järnväg.
Carl Fredrik Pechlin är huvudperson i vandringsteatern. Mellan 1775 och 1795 ägde han godset Ålhult strax utanför Gullringen och drev också både sågverk, tegelbruk och järnväg.
Mordet på Gustav III

Den 16 mars 1792 sköts Gustav III av kapten Jacob Johan Anckarström under en maskerad på operahuset i Stockholm. Även om det inte gick att bevisa fullt ut så var det enligt en mängd vittnesmål Carl Fredrik Pechlin som var medelpunkten i den sammansvärjning som planerade mordet. Pechlin, som under en lugn period hållit sig hemma på godset i Gullringen, var missnöjd med kungens politik. Han dömdes av Högsta domstolen och spärrades in på Varbergs fästning där han satt fram till sin död år 1796.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!