Gunnar fortsätter skapa och konstruera

Gunnar Forslind är 83 år gammal och förlamad från midjan och nedåt. Det är inget som hindrar honom från att fortfarande jobba, och göra det han älskar.

Fågelholkarna som Forslind tillverkar är försedda med järndelar, för att förlänga holkens livslängd.

Fågelholkarna som Forslind tillverkar är försedda med järndelar, för att förlänga holkens livslängd.

Foto: Dennis Petersson

RIMFORSA2019-02-17 11:00

– Jag kan inte vara still, det går bara inte. Jag behöver ha något att göra och jag tycker om att konstruera och skapa, så därför började jag med det här en gång i tiden, berättar Rimforsabon som tillverkar och säljer vagnar, båttrailers och fågelholkar.

Utanför den röda enplansvillan norr om Rimforsa står vagnarna parkerade på rad. Konstruktionerna skiljer sig från varandra, den ena ska användas i skogen, den andra för att transportera båtar. Här och var syns också en fågelholk till, vid postlådan står en, på verandan står flera. Så här har det sett ut utanför Gunnar Forslinds bostad i flera decennium, ända sedan den dag då olyckan var framme, och vände hans vardag upp och ned.

– Jag drev en egen byggfirma på den tiden och hade precis köpt den här tomten. Tanken var att jag skulle börja att bygga på det här huset själv, men när jag en dag befann mig nere vid sjön och brände ris började det att kännas lustigt i kroppen. Jag fick svårt att gå, men lyckades att stapligt ta mig till grannarna, som kunde ringa på ambulans, berättar Forslind och fortsätter:

– Där och då fick jag en propp i ryggmärgen och då var det stopp med allt. Jag blev förlamad från midjan och nedåt, och det var inget roligt besked.

Till en början var han till stora delar sängliggandes och hans tidigare aktiva liv förändrades helt. Sakta men säkert började han att träna och göra sig bekväm med rullstolen. När huset i Rimforsa stod färdigt flyttade han in och snabbt hade han skaffat sig en ny sysselsättning. Sedan dess har han, genom en egen firma, tillverkat och sålt mängder av vagnar och båttrailers.

– Det började med att jag gjorde en båtvagn åt mig själv och sedan fortsatte jag helt enkelt att göra flera. Det fungerade trots att jag satt i rullstol, det var bara att använda fantasin, och jag är ju en gammal bonnunge så det var inga större problem.

Järn och balk beställs, kapade i längder, och däck köps vid en gummiverkstad i närheten. För att färdigställa en vagn krävs mycket material, och omkring en veckas arbete. I dag tillverkar Gunnar Forslind mellan fyra och fem vagnar om året, och lägg därtill flertalet fågelholkar.

– Jag har en del vagnar på lager och fågelholkar har jag en massa på altan, så är man intresserad är det bara att komma förbi. Som gammal byggarbetare behöver jag något att göra, jag kan som sagt inte sitta still, avslutar Forslind.

Tanken var att Gunnar Forslind skulle bygga villan norr om Rimforsa på egen hand, men proppen i ryggmärgen satte stopp för hans planer.
Tanken var att Gunnar Forslind skulle bygga villan norr om Rimforsa på egen hand, men proppen i ryggmärgen satte stopp för hans planer.
Gunnar Forslind

Ålder: 83 år

Bor: Linnäs Sörgård, Rimforsa

Uppvuxen: Bjärka-Säby

Yrke: Tidigare egenföretagare inom byggbranschen

Familj: Två barn, en son och en dotter, samt två barnbarn i "mopedåldern"

Fritidsintressen: Båtliv, slalom, motorcykelsporten Trial och konstruera vagnar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!