Svin vänder upp och ner på tomter

Invånare i både Gunnebo och Ankarsrum har på sistone vittnat om problem med vildsvin inne i samhällena. Från kommunens sida är man väl medveten om problemen som dock inte kan åtgärdas i en handvändning, menar Kent Elander, från Västervik miljö och energi:

Foto: ERLAND VINBERG

Gunnebo/Ankarsrum2019-08-07 17:00

– Vi har fått in flera samtal från människor i Gunnebo och Ankarsrum som fått påhälsning. Och det pågår ett arbete med att försöka få bukt med problemet, säger han.

En av dem som är drabbad av vildsvinens framfart är Kent Hörnell som bor på Centrumvägen i Gunnebo – mitt i samhället alltså.

Han beskriver att problemen just nu är mycket stora och drar sig till minnes att han började se spår av vildsvin inne på sin tomt någon gång förra våren.

– Jag gissar att det är en grupp djur som söker sig hit i perioder, i jakt på ekollon och annat ätbart, säger han.

För egen del har han vid upprepade tillfällen fått delar av tomten uppbökad.

Han berättar att de häromnatten vände upp och ned på innehållet i en stor pallkrage med växter alldeles bredvid trappan till ytterdörren.

– Det känns tråkigt och olustigt. Jag har själv inte stött på dem inne på tomten eftersom jag brukar hålla mig inne nattetid men jag tänker på andra som kanske jobbar sent och kommer hem och överraskar vildsvinen. Det kan ju faktiskt gå illa.

Hörnell är en av dem som ringt till kommunen för att berätta om situationen men han tycker inte att han blev hjälpt av samtalet.

Kent Elander på Västervik miljö och Energi kan kanske lugna de drabbade villaägarna en aning:

– Det pågår ett arbete med detta nu. Vi har jaktlag som sedan den 2 augusti observerar och försöker få grepp om varifrån vildsvinen kommer och var de håller hus. Annat vilt är ju inte lovligt för jakt så här års, men det är däremot vildsvinen.

– Samtidigt får jaktlagen som nu jobbar med detta bara verka på kommunal mark, vilket begränsar insatsen. Man får ju heller inte avskjuta i tätbebyggt område på grund av riskerna som medföljer. På det området är det stränga restriktioner.

Finns det något man kan göra själv för att mota bort svinen från tomten?

– Elstängsel är effektivt men det är det ju inte alla som kan skaffa. Jag tycker att man kan försöka med doftmedel mot klövvilt som erbjuds i flera butiker. Djuren reagerar på lukten som har en avstötande effekt. Men det ger inget långverkande skydd eftersom djuren vänjer sig vid dofter. Man får helt enkelt testa olika knep för att störa dem. Vildsvinen är känsliga för förändringar i miljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!