"Det här är ett lyft för hela fabriken"

Gunnebo industrier har investerat i ett nytt drageri till fabriken och det invigdes under onsdagen.

Här inne sitter justerdraget och när tråden dras igenom blir den smalare.

Här inne sitter justerdraget och när tråden dras igenom blir den smalare.

Foto: Anna Persdotter

Gunnebo2019-04-03 20:00

Vid fabriken i Västervik tillverkas kättingar av olika slag och drageriet är där tråden som används dras ut till rätt dimension för de kättingar som ska tillverkas. Den nya maskinen är en stor investering som ska förbättra och förenkla produktionen.

– Det här är ett lyft för hela fabriken. Det gör att vi kommer kunna leverera snabbare och möta kundernas efterfrågan på ett bättre sätt, säger Carl-Henrik Stenermark, operativ chef.

Det nya drageriet innebär nämligen att de kan använda betydligt större metalltråd än tidigare och nu slipper förlita sig på underleverantörer. De kan också köpa sin tråd direkt från stålvalsverken och slipper därmed både mellanhänder och långa onödiga transporter.

– En bättre grundprodukt ger också positiva effekter längs hela kedjan. Det blir lättare för svetsarna att arbeta och så vidare, säger Carl-Henrik Stenermark.

– Det har också blivit ett rejält lyft för arbetsmiljön för oss som jobbar här, säger Magnus Johansson.

Tillsammans med Ronnie Frändå blir det han som kommer att arbeta med den nya maskinen.

– Det blir kul!

– Ja, det känns skitbra, håller Ronnie Frändå med.

Maskinen är specialbyggd för Gunnebo industriers räkning för just det här ändamålet och har tagit ungefär ett år att tillverka. De första delarna började komma strax efter jul och nu är hela på plats och har just tagits i bruk.

Men då är frågan ... vad kostar en sån här?

– Det har jag inte möjlighet att svara på, men många pengar, skrattar Carl-Henrik Stenermark.

Tråd av stål i olika tjocklekar, kallad valstråd, kommer på stora rullar och ska in i maskinen för att dras ut till rätt storlek.
Tråd av stål i olika tjocklekar, kallad valstråd, kommer på stora rullar och ska in i maskinen för att dras ut till rätt storlek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om