Han kritiserar den farliga trafikmiljön

Efter en otäck olycka på juldagen efterlyser Gunneboprofilen Jonas Jalkteg bättre trafikmiljö för fotgängare på platsen.

Foto:

Gunnebo2019-01-10 18:00

På juldagen kördes fyra fotgängare på av en bilist i kurvan vid dammen i Gunnebo. Två av fotgängarna fördes till sjukhus. Föraren är misstänkt för bland annat grov olovlig körning och vårdlöshet i trafik.

Olyckan har fått Jonas Jalkteg, kommunpolitiker och aktiv i flera föreningar i Gunnebo, att skriva till kommunen. Han efterlyser fler investeringar i trafikmiljön på orten. I brevet påminner han om den förbättringspromenad som gjordes på orten för något år sedan. Där gick kommunala tjänstemän och ortsbor runt i samhället och tittade på möjliga förbättringar. Vid den aktuella kurvan konstaterade man att räcket i kurvan är i dåligt skick.

– Jag tycker att det är viktigt att det görs återkommande uppföljningar så att ortsborna ser vad som görs, säger han.

Han skulle vilja lägga till ytterligare en insats utöver det som framkom vid förbättringspromenaderna: Att det skapades ett skyddat fält för fotgängare vid olycksplatsen.

– Det är många Gunnebobor som går där, och som fotgängare är man utsatt. Biltrafik, cyklar och fotgängare samsas i sammakörfält.

I ett skriftligt svar till Jalkteg skriver samhällsbyggnadsenhetens chef Daniel Niklasson att den olycka som inträffade på juldagen tyvärr nog inte hade kunnat undvikas med bättre underhåll eller investeringar.

När det gäller de övriga åtgärderna som framkom vid förbättringspromenaderna skriver han att en del har kunnat genomföras snabbt. Andra mer komplicerade eller kostnadskrävande insatser kan däremot ta tid. Där pekar han på Ankarsrum, där förbättringspromenaden gjordes för två och ett halvt år sedan och där man nu börjar se resultat bland annat i form av nya gång- och cykelbanor.

"De satsningar som görs och är planerade i kommunens mindre orter är större än på mycket länge", skriver Niklasson till Jalkteg, samtidigt som han lägger till att han förstår om kommuninvånare kan tycka att det tar lång tid ibland.

Finns det större insatser i Gunnebo som ni skulle vilja genomföra, och som kan dyka upp i investeringsplanen de kommande åren?

"Lite snabbt: Ny badplats, övertagande av mark som idag tillhör Gunnebo AB, ny lekplats, kompletterande gång-och cykelvägar. Det är exempel på frågor som utreds och där diskussionen pågår inför budgetarbetet för 2020", svarar Daniel Niklasson i ett mejl till VT.

Jonas Jalkteg efterlyser säkrare trafikmiljö i Gunnebo.
Jonas Jalkteg efterlyser säkrare trafikmiljö i Gunnebo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om