De tar över byns stora landmärke

Traditionen med Masugnens dag i Hagelsrum får nytt liv. Kanske för sista gången, för på söndag kommer Målilla-Gårdveda hembygdsförening att överlämna masugnen till Hagelsrums gård.

Roland S Johnsson,ordförande i Målilla Gårdveda Hembygdsförening lyfter på locket och avslöjar att Masugnens dag får nytt liv.

Roland S Johnsson,ordförande i Målilla Gårdveda Hembygdsförening lyfter på locket och avslöjar att Masugnens dag får nytt liv.

Foto: Olof Carlson

Hagelsrum2018-06-11 21:30

– Vi har haft hand om masugnen i 54 år, säger Roland S Johnsson, ordförande i hembygdsföreningen. Nu kan det vara dags att ta ett nytt steg.

Det är Hagelsrums Gård som tar över ägandet. På söndag sker det officiella överlämnandet i samband med Masugnens dag. Ett evenemang som senast firades någon gång i början på 1990-talet.

Då kommer masugnen att visas upp och masugnsexperten Sven-Gunnar Sporback kommer att guida runt och berätta mer om masugnen och forna tiders järnhantering.

Några exempel på produkter som tillverkades vid masugnen finns också att titta på under dagen. Även om den huvudsakliga produktionen var tackjärn till bruken runt omkring i trakten, så tillverkades också en del föremål i Hagelsrum. Som till exempel grytor, plättlaggar och liknande.

– Vi har en hel del saker i gömmorna, säger Roland S Johnsson. Och det kommer vi att plocka fram nu. Och efteråt kommer de att deponeras i det renoverade caféet på Hagelsrums gård.

Hembygdsföreningen och gårdens ägare, Åke Birgersson, har diskuterat det överlämnandet både länge och väl och Roland S Johnsson ser bara positivt på att gården tar över både masugnen och den underhållsfond som finns.

– Masugnen ska följa gården, säger han. Och vi har tillräckligt att göra med parken. Gården har en fin utveckling och de har goda möjligheter att förvalta masugnen.

Den är ju ett landmärke i Hagelsrum, en symbolbyggnad.

Hagelsrums masugn

Majoren och överjägmästaren Wilhelm Mauritz Pauli hade sedan 1729 haft privilegium för ett järnbruk i Karlstorps socken och där grundat Pauliströms bruk. Företaget hade efter tio år utvidgats med en stångjärnssmedja i Storebro, som kunde bearbeta mer tackjärn än vad den egna masugnen kunde producera. Pauli sökte därför och fick 1748 privilegium på en masugn vid Hagelsrum. Masugnen uppfördes på västra sidan av Silverån.

Pauli fick samtidigt privilegium för en masugn vid Vrånganäs i Gårdveda socken för att öka produktionen vid Pauliströms bruk.

Masugnen togs ur drift år 1877. Därefter förföll anläggningen fram till 1950-talet, då en upprustning gjordes av det som kunde räddas. Kvar finns i dag själva masugnen, den tredje i ordningen, från 1854, med sin överbyggnad av trä. Blåsmaskinen och delar av vattenhjulet är också bevarade i sina ursprungliga byggnader.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om