Hagelsrums Gård fick masugn i gåva

I Hagelsrum genomfördes under söndagen vad man valt att kalla "masugnens dag". Det var en något högtidlig sammankomst då Målilla-Gårdveda Hembygdsförening kom att lämna över masugnen till gårdens ägare. Eller återbördade vore kanske ett mer passande namn då de längre tillbaka hört samman.

Ett gåvobrev undertecknades av ordföranden i Hembygdsföreningen Roland S. Johnsson och mottagare Åke Birgersson

Ett gåvobrev undertecknades av ordföranden i Hembygdsföreningen Roland S. Johnsson och mottagare Åke Birgersson

Foto: Bertil Andersson

Hagelsrum2018-06-18 15:00

Masugnen har de senaste 56 åren varit i hembygdsföreningen ägo men nu var tiden mogen för ett överlämnande.

Fram till i dag har masugnen haft 26 olika ägare och dagen inleddes med en kort historik kring en av dessa. Det var Sven-Erik Sporback som berättade om Carl Gustaf Hedberg som köpte masugnen 1795, endast 21 år gammal.

1801 utvidgade han med en egen stångjärnssmedja i Rosenfors. Till en början var han ganska framgångsrik men fordringsägare, fallande konjunkturer och en brand bidrog till att företaget försattes i konkurs år 1810 och nya ägare kom att överta masugnen.

Arbetslös, skuldsatt och utfattig fick han ett erbjudande att resa till Brasilien för att starta landets första moderna järnverk. Det var alltså ett märkligt levnadsöde som Sven-Erik Sporback kom att berätta om.

Vid söndagens högtidligheter skrevs ett gåvobrev mellan Målilla-Gårdveda Hembygdsförening som gåvogivare och mottagaren Åke Birgersson, Hagelsrums Gård. Man har fått löfte om en viss hjälp med förvaltningen även fortsättningsvis då det är en riktig kulturskatt som man nu kommit att bli ägare till.

En del gjutgods med Hagelsrum som tillverkningsort lämnades också över utav ordförande i hembygdsföreningen Roland S Johnsson. Genom åren har det inte bara tillverkats järn för industrin i trakten, man har också haft en del egna produkter på programmet. Som till exempel stekpannor och andra hushållsnära produkter.

Åke Birgersson höll en kort historik kring gården, med kända anor från 1200-talet. Under alla år så har den bland annat blivit nedbränd av danskarna vid två tillfällen. I dag ägs gården sedan 10 år tillbaka av familjen Birgersson, som därmed är det nuvarande ledet. Att äga och förvalta gården är som en stafettpinne som ska föras vidare.

Mjölkproduktion har sedan länge varit huvudnäringen på Hagelsrum och idag finns 540 mjölkkor och totalt med alla djur cirka 1 000. Man äger även en gård i Falköping där det finns 700-800 djur och där marken brukas med samma maskiner som därmed flyttas emellan.

På Hagelsrums gård finns även en nybyggd biogasanläggning där de första leveranserna nyligen skett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!