"Jätteroligt att bli uppmärksammad så här"

"Det känns som en belöning för långvarigt arbete". Tom Birgersson, projektledare på Hagelsrums biogas gläds över utmärkelsen Årets Företagare.

Tom, Hanna, Jakob och Åke Birgersson med företaget Hagelsrums Biogas har utsetts till årets företagare. Prisutdelare var Robin Körner, Carl-Anton Johansson och Liselotte Arvidsson.

Tom, Hanna, Jakob och Åke Birgersson med företaget Hagelsrums Biogas har utsetts till årets företagare. Prisutdelare var Robin Körner, Carl-Anton Johansson och Liselotte Arvidsson.

Foto: OLOF CARLSON

Hagelsrum2020-05-19 15:11

Tillsammans med övriga i familjen Birgersson, Åke, Hanna och Jakob fick han ta emot utmärkelsen Årets företagare 2020.

– Det är jätteroligt att bli uppmärksammad så här, säger Tom Birgersson, som hållit i trådarna för utbyggnaden av biogasmackarna i Målilla och Vimmerby.

Nästa steg blir att få i gång en biogasmack även i Hultsfred. 

– Den hoppas vi på redan nu innan sommaren, säger Tom Birgersson. Vi väntar bara på att detaljplanen för området ska bli klar så att vi kan sätta igång.

I vanliga fall brukar föreningen Företagarna dela ut den här utmärkelsen, Årets Företagare, vid företagsgalan i Hultsfred. Men av kända skäl blev den inställd i år. Därför blev det en lite annorlunda utdelning den här gången.

Liselotte Arvidsson från Företagarna i regionen, Carl-Anton Johansson och Robin Körner från företagarföreningen i Hultsfred åkte helt enkelt ut till biogasmacken i Målilla för att träffa familjen Birgersson och överlämna priset, diplom, minnesgåva och blomma.

Det var en enig jury som utsåg familjen Birgersson till årets företagare i Hultsfreds kommun. Ett tungt vägande skäl till beslutet är att företaget använder en avfallsprodukt för att tillverka miljövänlig energi och på det viset bidrar till en levande landsbygd.

Än så länge har det inte blivit någon jättefart på biogasen, det är inte många privatbilister som tagit steget att köpa en biogasbil.

– Nej, säger Åke Birgersson, det är lite av en "hönan och ägget-situation". Än så länge är det mest det offentliga som kör på gas. 

Länstrafiken, exempelvis, som blivit helt fossilfri och många av bussarna går på biogas. Även kommunen har börjat så smått med gasbilar.

– Vi är övertygade om att det kommer att växa så småningom, säger Tom Birgersson.

Han berättar att man i Hagelsrum har jobbat med biogas ända sedan 2013. Men tankarna på fordonsgas och mackar blev allvar först 2017, men då satte arbetet igång på allvar och nu i februari kunde macken i Målilla invigas enligt konstens alla regler. 

Att få fart på den första macken var ett omfattande projekt. Förutom själva anläggningen, har man också grävt ner en fem kilometer lång gasledning från gården ner till rondellen.

– Vårt företag växer, säger Tom Birgersson, vi har fått nyanställa en person för gastillverkningen. Det har blivit ytterligare ett tydligt ben för oss att stå på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!