Upptäckten vid restaureringen: "Norrsidan är utdömd"

Det började som ett sedvanligt underhållsarbete och slutade i ett stort renoveringsprojekt. Nu ska halva spåntaket på den över 800 år gamla kyrkan i Hägerstad bytas - så fort som möjligt.

Rimforsa församlings fastighetschef Henri Riccono visar upp det tak som nu behöver bytas på den över 800 år gamla stenkyrka i Hägerstad.

Rimforsa församlings fastighetschef Henri Riccono visar upp det tak som nu behöver bytas på den över 800 år gamla stenkyrka i Hägerstad.

Foto: Dennis Petersson

Hägerstad2020-08-01 16:00

– Hela norrsidan är utdömd, den är blöt och går att ta sönder med händerna. Utlåtandet som vi har fått är att vi måste åtgärda taket inom ett eller maximalt två år om inte innertakskonstruktionen ska ta skada, förklarar Henri Riccono, fastighetschef inom Rimforsa församling, när vi träffas vid kulturminnet strax intill sjön Striern.

undefined
"Det gick att bryta sönder med händerna", berättar Henri Riccoono om det skadade spåntaket som upptäcktes i samband med den sedvanliga restaureringen.

Gråstenskyrkan i Hägerstad ligger, under sommarhalvåret, inbäddad i en lummiga oas av almar och lönnar. Den uppfördes i gränslandet mellan 1100- och 1200-talet, byggdes om 400 år senare och förföll sedan till en ruin i slutet av 1800-talet. Enligt Riccono var det sedan boende i området som med egna medel återställde kyrkan till ett brukligt skick.

– Det signalerar verkligen att bygden vill vårda och bevara den här byggnaden, konstaterar han och fortsätter:

– I dag är den i princip en ren sommarkyrka. Många vill gifta sig här och under somrarna ordnar vi vägkyrka och kafé.

Efter upptäckten, i samband med att spåntaket och den närliggande klockstapeln skulle tjäras om, står nu den kulturmärkta kyrkan inför ytterligare en stor renovering. Ett projekt som kastar om i församlingens planering.

– Själva restaureringen var planerad att kosta någonstans omkring tvåhundratusen kronor men när vi gick upp med rep på taket för att göra en besiktning insåg vi ganska snabbt att vi behövde göra mer, förklarar Riccono och fortsätter:

– Att byta hela norrsidan uppskattar jag, väldigt grovt, kostar mellan femhundratusen och en miljon kronor. Det gör att vi får se över om vi kan skjuta på delar av underhållet vid våra övriga kyrkor.

Kunde det skadade taket inte ha upptäckts tidigare?

– Nej, faktiskt inte. När taket tjärades för sju år sedan fanns inga indikationer på att taket var skadat. Från utsidan ser det ut som en påväxt vilket är naturligt för ett trätak. Inget har alarmerande sagt att så här var fallet.

undefined
Inuti kyrkan återfinns taket till en predikstol som uppfördes på 1600-talet.

Inne i kyrkan finns en rad rariteter så som kalkmålningar från början av 1600-talet. Dessutom finns det kvar ett tak till den predikstol som tillverkades under samma århundrade. Själva predikstolen finns på Historiska museet i Stockholm.

– Det är en unik kyrka. Tyvärr har coronapandemin gjort att vi inte har kunnat ta hit lika många besökare som vi velat.

När ska renoveringen påbörjas?

– Så snart som möjligt. Dock inte i år - jag räknar med nästa år., avslutar Riccono.

Karta: Hägerstads gamla kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!