119-årig loge kan tvingas lägga ner

Logen 2754 i Hallingeberg kan tvingas lägga ner, efter 119 år. Föreningen får inte ihop en styrelse. Det är då osäkert vad som händer med Godtemplargården.

Dansgillet har en egen vägg i lokalen för sin anslagstavla.

Dansgillet har en egen vägg i lokalen för sin anslagstavla.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hallingeberg2019-04-04 15:00

Gerd Brodin är sekreterare i föreningen. Hon tog över efter relativt nyligen bortgångne Gunnar Magnusson.

Nuvarande ordförande, Lennart Fridell, har avböjt omval. För att styrelsen ska fungera, behöver de hitta såväl ordförande som kassör.

– Vi hade ett årsmöte i februari och ska ha ett nytt den 1 juli. Styrelsen sitter kvar till dess, säger Gerd Brodin.

Om inte rekryteringen lyckas, måste föreningen lägga ner. Det är inget krav att styrelsemedlemmarna måste bo i Hallingeberg. Gerd bor i Västervik.

Däremot måste man ställa upp på nykterhetslöftet, och det upplever hon att många inte vill i dag. När föreningen bjöd in till ett öppet möte om Godtemplargården, kom över 40 personer, och det framkom att många vill att den ska finnas kvar.

Det skulle säkert inte vara omöjligt att hitta någon som vill driva den som samlingslokal, men då utan nykterhetskrav, och det vill inte föreningen.

– Vi vill ogärna sälja till någon som inte har nykterhetstänket, säger Gerd Brodin, som på nära håll har sett de stora avigsidorna med alkoholdrickande.

När det gäller styrelsen, vet Gerd att det är fler föreningar än deras som har svårt att hitta personer som vill engagera sig i styrelsearbetet. Hon tycker att det har blivit ett samhällsproblem värt att lyfta upp till diskussion:

– Det fattas människor som är aktiva i föreningslivet.

Delvis tror hon att det är en generationsfråga. Yngre människor föredrar att mötas och umgås på andra sätt än de äldre. Många yngre har kontakt med folk via sociala medier som Facebook i stället, medan de äldre vill mötas "med ett gott handslag och ett leende", som Gerd uttrycker det.

Om IOGT-NTO-föreningen i Hallingeberg inte kan leva vidare, är det också ovisst hur det blir med de aktiviteter som föreningen har hållit i.

I dag har föreningen en rad välbesökta evenemang, som jul- och luciafester, valborg och kulturdagarna. De två sistnämnda evenemangen kommer att anordnas även i år, oavsett hur det blir med föreningen, men hur det blir sedan, är osäkert.

Samma sak gäller Godtemplargården.

– Vi har väldigt mycket verksamhet i lokalen. Det är många som hyr här, säger Gerd Brodin.

Föreningen är även medarrangör till de återkommande kulturträffarna, då det serveras olika föreläsningar och underhållning och en gemensam lunch.

Logen bildades den 11 februari år 1900.
Logen bildades den 11 februari år 1900.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!