Försäljningen är nära: "Lutar åt det"

Till följd utav en åldrande styrelse inom IOGT-NTO är framtiden oviss för den anrika logen i Hallingeberg. Under 2020 kan den sättas ut till försäljning.

I över hundra år har Godtemplargården stått till invånarna i Hallingebergs förfogande. Framtiden för logen avgörs på IOGT-NTO Hallingebergs årsmöte i februari.

I över hundra år har Godtemplargården stått till invånarna i Hallingebergs förfogande. Framtiden för logen avgörs på IOGT-NTO Hallingebergs årsmöte i februari.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hallingeberg2020-01-01 20:00

Ryktet lyder att Godtemplargården, den över 100-åriga logen tillhörande nykterhetsförbundet IOGT-NTO Hallingeberg, ska vara ute till försäljning. När vi når organisationens ordförande Lennart Fridell strax före nyår dementerar han ryktet.

– Logen är ännu inte till salu, fastän det lutar mot att så blir fallet, säger Lennart Fridell.

Bakgrunden till den eventuella försäljningen är att de som sitter i IOGT-NTO Hallingebergs styrelse börjar bli till åren och att de känner att det är på tiden att yngre krafter tar över. Hittar man inte några efterträdare lutar det mot att organisationen i Hallingberg upphör, och logen blir till salu. 

– Men innan något sådant beslut fattas behöver vi samla våra medlemmar, säger han. 

Logens framtid avgörs på årsmötet i februari.

Vad skulle det innebära för Hallingeberg om förbundet säljer logen?

– Logen byggdes av ideella krafter från nykterhetsrörelsen vid förra sekelskiftet. Det är en kulturmärkt byggnad med mångåriga traditioner. Särskilt vid hemvändartider samlas ibland upp mot fyra generationer under samma tak. Vår önskan är att den ska förbli till Hallingebergarnas förfogande, men blir det en försäljning så är det högst bud som gäller.

Liknande dramatik kring logens framtid uppstod för runt två år sedan. Även då bottnade problematiken i en åldrande styrelse. Dåvarande styrelse valde att fortsätta det ideella arbetet, något som inte längre är aktuellt. 

Karta: Hallingeberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!