Boken har fått namnet "Den småländska världshistorien" och består av ett stort antal berättelser och anekdoter som hon har fått berättade för sig av olika personer.
Tord Wessman, som hon har levt med i drygt ett halvsekel nu, har bidragit med en hel del av skrönorna.
Hon har dessutom fått höra ett antal berättelser från en kringresande man som åkte runt på landsbygden och sålde äpplen. Han berättade gärna historier.
Flera profiler i bygden har också bidragit med material till boken.
– Många av dem är från Blackstad, faktiskt, tillägger Lena.
Hon har lyssnat och skrivit ner sådant som kan komma till användning.
Hur vill du att din bok ska uppfattas?– Som underhållning. Lite småelak underhållning, svarar Lena, som redan har börjat skriva på nästa bok. Hon får se om hon ger ut den. Det här är hennes första bok, men hon har skrivit länge. Hon tycker om att skriva.
Om det blir någon mer bok, blir den i så fall "en aningens elakare" än den här. Hon lyfter gärna fram de starka kvinnorna i historien, som sträcker sig från 1600-talet och framåt, och driver med männen. En del har verklig bakgrund. Annat är påhittat.
Förutom att skriva, tycker Lena Olofsson om att jobba med samehantverk. Hon flätar korgar och burkar av fina, tunna björkrötter och gör smycken av tenntråd.
Lena Olofsson kommer att sälja både hantverk och den nya boken på tre lokala julmarknader framöver: Loftahammar, Gamleby och Ankarsrum.