Kolmilan reste sig ur askan

När den mödosamt uppbyggda kolmilan i Hulthorva brann upp förra året, var det ovisst om det skulle bli någon ny. Men det blev det.

Karl-Åke ”Kåke” Bäckmark och Per-Inge Nilsson är några av alla dem som sköter om kolmilan i Hulthorva, Hallingeberg.

Karl-Åke ”Kåke” Bäckmark och Per-Inge Nilsson är några av alla dem som sköter om kolmilan i Hulthorva, Hallingeberg.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hallingeberg2018-11-08 20:00

Karl-Åke "Kåke" Bäckmark och Per-Inge Nilsson är två av de 25–30 personer som turas om att vakta milan, under tiden som den glöder. Den tändes i allhelgonahelgen och beräknas vara aktiv i ungefär två veckor. Under den tiden måste den vaktas dygnet runt.

Det här är den åttonde milan som kamratföreningen Hulthurva såg har gjort, men det var länge osäkert om den skulle byggas över huvud taget.

Förra året hände nämligen det som inte får hända: milan brann. Räddningstjänsten fick rycka ut och besvikna medlemmar i kamratföreningen tvingades åse hur tusentals timmar av ideellt arbete bokstavligen gick upp i rök.

– Jag trodde absolut inte att det skulle bli någon ny kolmila, säger Kåke.

Men då ställde Södra upp och bidrog med ved. Flera i föreningen lobbade också för en ny mila:

– De tyckte inte att den här traditionen skulle sluta i moll, säger Kåke.

En fördel med det dramatiska förloppet förra året var att det blev mycket kolstybb. Den har sedan kunnat användas till att täcka årets mila ordentligt med, vilket minskar risken för hål och sprickor. Det minskar i sin tur risken för brand.

Den här gången har bara björkved använts till milan. Om allt går som beräknat, kommer det att bli cirka 20 kubikmeter finfin träkol att lägga på grillen, när allt är klart.

Men Kåke Bäckmark vill inte sälja skinnet innan björnen är skjuten, så han är noga med att gardera sig för oförutsetta händelser.

Och det finns två ord som man aldrig, aldrig får säga i närheten av en mila. Det ena är "brand". Det andra är "eld".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om