Henric är uppväxt på gården som han nu brukar, Elmarsrum Frälsegården, där han är femte generationen. Själva byn heter i dag Älmarsrum, men han har behållit den gamla stavningen.
Henric Andersson, snart 35 år, läste lantbrukslinjen på Gamlebygymnasiet. Sedan 2011 har han själv brukat gården, som genom arrenden och tillköp av två mindre närliggande fastigheter nu omfattar cirka 110 hektar åker och bete och 170 hektar skog.
Gården har brukats ekologiskt sedan 2006. När Henric tog över hela verksamheten 2011 ställde han om från mjölk till köttproduktion med dikor.
För några år sedan bestämde han sig för att satsa på en ny ladugård för korna. Valet föll på ett alternativ med så kallad kall lösdrift, där korna kan knalla runt lite som de vill och får mycket frisk luft. Hela långsidan är vänd mot betesmarkerna ner mot sjön Älmaren, så utsikten går det inte att klaga på.
Hösten 2016 stod den nya ladugården färdig. Den är byggd för 112 kor plus kalvar, men så många finns det inte i dag. Flera torrsomrar har gjort att antalet djur har fått hållas nere.
– Planen är att öka successivt, men det är vädret som bestämmer. Det här var den tredje dåliga sommaren, konstaterar Henric.
Han tror att det kommer att bli allt viktigare framöver att ha en buffert, om det blir foderbrist. Man får också vara beredd att testa nya grepp.
– Jag har aldrig betat skog förut, men det gjorde jag förra året och det gick bra.
Landsbygdsstipendiet är på 10 000 kronor och ska användas till att förkovra sig inom sitt yrke. Henric har inte bestämt än vad han ska göra för pengarna.