Handlarparet lämnar Vimmerby

Efter femton år i Vimmerby tar handlarparet Roger och Jenni Johnsson steget de visste de skulle ta – de flyttar till Skåne. Sista dagen i affären blev det tårt- och hejdå-kalas. ”Det känns lite som en skilsmässa, att skiljas från personalen och kunderna”, säger Jenni.

"Det kommer att kännas tomt utan Roger och Jenni, men skönt att butiken finns kvar", säger Lotta Gustavsson.

"Det kommer att kännas tomt utan Roger och Jenni, men skönt att butiken finns kvar", säger Lotta Gustavsson.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-05-02 18:00

När Roger och Jenni Johnsson träffades och flyttade ihop i Linköping var det gemensamma siktet ganska snart inställt på att hitta en livsmedelsbutik att driva tillsammans. Lättare sagt än gjort, i Linköping fanns inga, inte då.

Men flyttlasset gick så småningom till Vimmerby, där Jenni Johnsson fick erbjudande om att ta över dåvarande Spar-butiken efter bara två månader som anställd.

– Det har varit roliga och lärorika år. Vi har fått pröva precis allt man ska i mindre skala och vet vad man ska göra, och vad man inte ska göra. Vi har ju verkligen strävat efter att jobba upp Tempobutiken, har byggt om och satsat på charkavdelningen. Men ingenting skulle ha varit möjligt utan vår fantastiska personal. Jag brukar säga att om personalen är vår familj är kunderna resten av släkten, säger Jenni och drar på munnen när hon tänker på hur allt började.

– Vi hade ett pyttelitet grillskåp, inte större än tre A4-ark. Den veckan vi hade kycklingkampanj klarade vi att sälja tre pallar grillad kyckling, idag tycker jag ju att det är helt otroligt.

Jobb och fritid har flutit ihop. Kanske har det inte ens funnits så mycket fritid att prata om.

– Nja, inte så vansinnigt mycket. Vi kommer upp i arbetsveckor på 65-70 timmar och så har vi jobbat varannan helg, aldrig haft ledig helg tillsammans. Jag minns hur jag stod i kassan med vår dotter Alice på armen när hon var spädbarn och Jenni jobbade i charken, säger Roger.

Han säger att det aldrig varit annat än roligt att gå till jobbet. Att femton år gått så obegripligt fort att det i sig är bevis på att de haft det bra.

– Ingen dag är den andra lik, och relationen med många kunder blir speciell. Vi har stammisar som handlat här sedan dag ett och man har lite koll på vad som händer i deras liv. En del behöver inte öppna munnen, vi vet vad de ska ha. Och så är det kul att slänga käft med folk.

Nu, när det är sista dagen på jobbet, står de och serverar tårta till kunderna.

– Man får klämma tillbaka tårarna, så man inte börjar grina, säger Jenni.

– Det är verkligen mixade känslor, både roligt och sorgligt. Man klipper av något positivt, men vi ser också fram mot något positivt. Det här är ju något vi själva valt.

Fem år hade de tänkt ge Vimmerby. Det blev femton. Nu hägrar Skåne. Roger är uppvuxen i Hässleholm.

– Hela familjen gillar Skåne och längtar efter den miljön. Jenni har ingen familj här, så vi behöver inte välja bort någon, istället kommer vi närmare min familj och Alices kusiner. Jag tror det kommer att stärka familjen, säger Roger.

I sommar flyttar de till Höör för att 1 september ta över den oprofilerade Hemköpsbutiken Sallerups lågprismarknad i Eslöv, som i samband med övertagandet blir Tempobutik.

– Att gå vidare och utvecklas mår både vi och butiken i Vimmerby bra av. Butiken i Eslöv är till ytan tre gånger större och vi kommer att satsa mer på färskvaror, chark och bakning, som vi ser en potential i.

Att vara två arbetsledare på plats kan skapa lägen när det hettar till.

– Ibland är vi oense, men vi tar aldrig med sådant hem, det måste man bara släppa. I Eslöv kommer vi att få lite andra roller, där har vi redan anställt en butikschef så vi blir mera bollplank än arbetsledare.

Lediga helger hägrar och lite träning blir det redan nu, när handlarparet går på sin första sommarsemester på 15 år.

– Vi har inventerat golfklubborna. Min stora skräck är att jag inte ska kunna hantera min rastlöshet. Men vi är så peppade inför framtiden, och så nöjda med det vi tar med oss från tiden i Vimmerby, säger Roger.

Ny ägare till Tempobutiken i Vimmerby är Björn Johansson, som tidigare varit butikschef på Coop.

Roger och Jenni Johnsson tillsammans med Susanne Johansson, som jobbat i butiken sedan 1989. "Björn blir min fjärde chef, jag tror inte det är många arbetsplatser där man kommer varandra så nära som vi gör i det här gänget".
Roger och Jenni Johnsson tillsammans med Susanne Johansson, som jobbat i butiken sedan 1989. "Björn blir min fjärde chef, jag tror inte det är många arbetsplatser där man kommer varandra så nära som vi gör i det här gänget".
Johnssons

Ålder: Jenni 44, Roger 47

Familj: Dottern Alice, 13

Bor: I Vimmerby, flyttar till Höör i sommar

Gör: Handlare. Efter 15 år med butik i Vimmerby tar de över en större butik i Eslöv.

Fritid: Vad är det? Vi hoppas få lite fritid framöver, och tänker ta upp golfen igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!