Här fostras en ny generation skidåkare

Åka lift, svänga och bromsa. Just nu håller ett 70-tal barn och ungdomar på att få grepp om tekniken i Kinda Alpinas anrika skidskola vid Tolvmannabacken.

Det är cirka 70 barn och ungdomar som just nu deltar i Kinda Alpinas tredje skidskola för säsongen.

Det är cirka 70 barn och ungdomar som just nu deltar i Kinda Alpinas tredje skidskola för säsongen.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-02-18 20:41

– Säsongen har varit jättebra och under januari har besökarna varit många. Det nya snötorget har gjort att det nästan har varit en festlig stämning här vid anläggningen varje helg, så vi är jättenöjda, berättar Else-Marie Isaxon, ansvarig för skidskolan.

Strax efter lunch samlas skidskolans deltagare utanför Tolvmannabackens värmestuga i Kisa. De delas in i grupper, får färgglada västar och ställs upp för ett gruppfoto, därefter är det snabba ryck ut i backarna. Sedan i lördags, när sportlovet började, har Else-Marie Isaxon och de totalt 13 skid- och hjälplärarna ansvaret för Kinda Alpinas tredje skidskola för säsongen.

– Det är hur kul som helst men verkligen inget latmansgöra. Lärarna får verkligen ligga i och kämpa. De är svettiga och trötta när de kommer tillbaka efter en dag i backen. I år har vi haft cirka 150 skidskoledeltagare och utöver det har vi också haft en hel del privata lektioner, berättar Isaxon.

Under de tre senaste säsongerna har Julia Johansson arbetat som lärare vid skidskolan, innan dess var hon så kallad hjälplärare. För dagen är hon en av de som lotsar de allra minsta barnen i backarna.

– Den största utmaningen för barnen är oftast att komma upp i liften, men i dag tränar vi också på att svänga och bromsa, berättar skidläraren. Det bästa med det här jobbet är helt klart att få träffa så mycket nya människor, och att hänga i backen hela dagarna.

Vid slutet av backen, strax intill en av liftarna, står Rimforsabon Maria Levin vars dotter är en av de närmare 70 skidskoledeltagarna.

– Vi har tre barn och alla har lärt sig att åka skidor här. Lärarna är fantastiskt bra med barnen och utvecklingen går så fort. Vi har själva åkt och tragglat med barnen i backarna, men det blir något särskilt när de kommer till en skidskola, jag tror att det gör att barnen lyssnar bättre, säger hon.

Skidskolan är till för så väl nybörjare som de som vill utveckla sin åkning ytterligare eller testa på snowboard. För eleverna Axel Blickfeldt, från Norrköping, och Leo Storm, från Kisa, betydde skidskolan en start på ett nyfunnet intresse.

– När jag kom hit kunde jag knappast stå på skidorna utan att ramla. Nu kan jag svänga, bromsa, ja jag kan det mesta för att åka i backarna. När skidskolan är slut hoppas jag att jag också har fått lite bättre balans, så att jag kan åka i de höga backarna, säger Axel innan han hoppar på liften tillsammans med skidläraren och kompisen Leo.

I tre säsonger har Julia Johansson varit skidlärare vid Tolvmannabacken. "Den största utmaningen för barnen är oftast att komma upp i liften", säger hon.
I tre säsonger har Julia Johansson varit skidlärare vid Tolvmannabacken. "Den största utmaningen för barnen är oftast att komma upp i liften", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!