Hårda vindar i Östergötland och Småland

Det kommer blåsa hårda vindar i hela landet under söndagen. I vindbyarna kommer vindstyrkorna hamna på över 20 meter i sekunden.

SMHI meddelar att söndagen kommer bli riktigt blåsig.

SMHI meddelar att söndagen kommer bli riktigt blåsig.

Foto: Calle Slättengren

Östergötland2019-09-15 10:45

Ingen lär väl ha missat att höstvädret är här. Under söndagen gäller det att hålla i hatten. I Östergötland och Småland kommer det blåsa en hel del och i vindbyarna handlar det om vindstyrkor på över 20 meter i sekunden.

– Vi har utfärdat en klass 1-varning i Västra Götalands län, där det kommer vara ännu hårdare och ihållande vindstyrkor. Just nu planerar vi ingen klass 1-varning i Östergötland eller Småland, berättar Henrik Reimer,  meteorolog vid SMHI.

I Linköping kommer normalläget under söndagen vara en vindstyrka på cirka tio meter i sekunden, med vindbyar på cirka 22 meter i sekunden. I Norrköping kommer vindstyrkorna marginellt vara lite lägre än i Linköping. I till exempel Västervik kommer det under söndagen vara vindstyrkor på tio meter i sekunden i normalläget och 20 meter i sekunden i vindbyarna.

En vindstyrka på 20 meter i sekunden ligger i det övre spannet för hård vind och innebär kuling till sjöss. För att komma upp till storm måste det blåsa 24,5 meter i sekunden och för orkan gäller minst 32,7 meter i sekunden.

– Även om vi inte utfärdar en klass 1-varning så kommer det att blåsa rejält. Det gäller att se upp för till exempel grenar som blåser ned om man är ute på söndagspromenad, säger Henrik Reimer.

Under måndagen avtar vindstyrkorna något jämfört med söndagen, men det blir fortsatt blåsigt.

– Framåt tisdag, onsdag ska vindstyrkorna bli lägre, även om det kommer att blåsa en del hela veckan, förklarar Henrik Reimer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!