Fick ovälkommet besked från Eon

– Hade man gjort så här i stan, undrar Lina Johansson, företagare på Hasselö.Med runt en veckas varsel fick familjens företag veta att ön skulle stå utan ström en stor del av tisdagen.

Strömmen stängs under tre till fem timmar på tisdagen på Hasselö. För företaget som driver konferens och servering på ön ställer det till problem.

Strömmen stängs under tre till fem timmar på tisdagen på Hasselö. För företaget som driver konferens och servering på ön ställer det till problem.

Foto: Hans Brandin/arkiv

Hasselö2019-06-10 18:00

Beskedet damp ner som en bomb för det lilla företaget Hasselö Skärgårdsupplevelser som driver vandrarhem med konferens, och kafeet vid Hasselösand. Mellan 09 och 14 tisdagen den 11 juni skulle strömmen vara avslagen.

– Vandrarhemmet har en konferens med 13 gäster inbokad, kaféet ska ta emot 70 gäster från en bussresa..

Eon har gjort liknande stopp tidigare. Då har det fungerat bra, men då har inte sommarverksamheten på ön varit igång. Lina Johansson säger att som vanlig boende klarar man ett strömavbrott på fem timmar, men att besöksverksamheten kräver eltillgång på ett helt annat sätt – från matlagning till kassasystem och toaletter.

Hasselö Skärgårdsupplevelser har försökt anpassa sig till situationen. Man har kunnat låna ihop tre mindre kraftverk från grannar.

– Problemet är att vi vet inte hur mycket vi törs koppla på dem, säger Lina Johansson.

Lunchmenyn har anpassats, och kanske får det bli så att gäster i kiosken får betala med Swish om kassasystemet skulle ligga nere.

Eons presschef Ivan Loftrup-Ericson säger, efter att ha satt sig in i ärendet att anledningen till det planerade strömavbrottet är att man ska göra förstärkningsarbeten.

– Det är helt nödvändiga arbeten. Däremot har jag fått beskedet att man ska bemanna upp när arbetet görs, så att man förhoppningsvis klarar av det på tre timmar. Då kan elen vara tillbaka runt tolv.

Han säger att det inte var möjligt att lägga arbetet tidigare på säsongen, eller att skjuta på det till hösten.

– Då tyckte vi att det bästa var att lägga det så tidigt som möjligt i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om