Hemma hos herr och fru Regionråd

Hon: Moderat regionråd i Kalmar län.Han: Moderat regionråd i Värmland.Vi träffade Malin Sjölander och Fredrik Larsson för ett samtal om politik och familjelogistik.

Fredrik Larsson och Malin Sjölander kan båda betitla sig regionråd efter valet. De arbetar i varsitt län, Värmland resepktive Kalmar.

Fredrik Larsson och Malin Sjölander kan båda betitla sig regionråd efter valet. De arbetar i varsitt län, Värmland resepktive Kalmar.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-01-30 08:00

Det var på en nätverksträff för moderata landstingspolitiker i Uppsala för sex år sedan som de träffades för första gången. Nätverket hade bildats för att M-politiker runt om i landet kände ett behov av att mejsla fram en tydligare moderat landstingspolitik. Målet var att ett A4 med ett antal gemensamma ståndpunkter skulle mejlsas fram.

– Det har varit lite så att politiken varierat från landsting till landsting. Det vi varit för i Västerbotten, har vi kunnat vara emot i Skåne, säger Sjölander.

Det blev ett dokument med moderat politik, men nätverkandet ledde också fram till att Malin Sjölander och Fredrik Larsson blev ett par. Sedan några år tillbaka är de gifta.

Sade det klick meddetsamma?

– Typ, svarar de nästan i mun på varandra.

Nu träffas vi i Malin Sjölanders hem i Västervik. En given fråga är ju hur mycket jobb och politik det blir när de träffas. En hel del visar det sig.

– Vi har det ganska väl förspänt. Vi har vårt fritidsintresse som jobb, säger Fredrik.

De säger att hemma kan de tänka högt och få respons på ideer på ett mer avspänt sätt.

– Vi tycker ofta olika. Senast i dag på morgonen hade vi en diskussion om hälsocentraler, säger Malin Sjölander.

Men visst drar de nytta av varandra. Malin säger att hon "lånat" motioner av Moderaterna i Värmland. Hon ger också ett exempel på hur inblicken i Värmland fått henne att byta ståndpunkt i en fråga.

– Tidigare var jag motståndare till ambulanshelikoptrar – det var något som kostade pengar. Värmland har ett fungerande samarbete med ytterligare tre län. När jag såg hur det räddar liv, och ger samhällsekonomiska vinster ändrade jag åsikt.

Det finns likheter mellan landstingen de är verksamma i. Båda är skogslän.

– Residensstäderna är starka och växer, medan det finns industriorter som kämpar för sin överlevnad, säger Malin.

Det finns också skillnader. I Värmland ligger residensstaden Karlstad mitt i länet. Avstånden till de näst största städerna, Arvika och Kristinehamn, är inte så stora.

– Avstånden i Kalmar län känns större, säger Fredrik Larsson.

I Värmland finns ingen motsvarighet till spänningarna mellan norra och södra länsdelarna i Kalmar län.

– Däremot verkar ni vara bättre på turism i Kalmar län, lägger han till.

– Jag fick ett frispel när vi var i Värmland en helg, och jag tyckte att vi skulle åka ut någonstans och fika. I Västervik finns det mysiga fik på landet som har öppet även en helg i april. I Värmland får man åka till Bergvik (Motsvarigheten till Ikeahuset i Linköping, reds. anm.) och fika. Jag tror att vi är bättre på att turista hemma, säger Malin.

De tar flyktingvågen 2015 som ett exempel på hur lika Värmland och Kalmar län är.

– Då fylldes varenda halvtomt vandrarhem och hotell upp. Det var bruksorter i våra län som fick ta ett väldigt stort ansvar, säger Malin.

I båda länen finns kommuner som har problem med avfolkning. Där berömmer Malin värmlänningarna för att ha vägrat "ta ner skylten".

– I Kalmar län har de små distriktssköterskemottagningarna försvunnit. I Värmland har man behållit dem, säger Malin Sjölander.

Fredrik Larsson menar att det finns ett starkt symbolvärde i att Regionen syns även på de mindre orterna.

– Det är viktigt att samhället har en fysisk närvaro. Det finns ett symbolvärde – att samhället håller ihop.

I dag står de med varsin fot i Kalmar län och Värmland. Så tycks det förbli.

– Jag är väldigt tacksam för att jag fått tillgång till den värld som finns här. Jag skulle inte vilja välja mellan den och Värmland, säger Fredrik.

De beskriver två väldigt olika hem. I Västervik bor de i ett hus tämligen centralt.

– För Fredrik var det något nytt att man kunde gå till centrum och ta ett glas vin en fredagseftermiddag, säger Malin, med ett skratt.

– Jag är en riktig lantis, fyller han i.

Han bor på en gård på landsbygden utanför Säffle.

– Lyssnar man så hör man en bäck porla, och kor som råmar, säger Malin.

Avståndet på 35 mil mellan dem ställer krav.

– Det är mycket logistik och planering. Fredrik har två barn som han har varannan vecka. Redan nu är 90 procent av helgerna i år intecknade, säger Malin.

Samtidigt säger hon att de "inte känner till något annat". Det är så här deras förhållande varit hela tiden. Förmodligen hade det varit svårare om de bott tillsammans, och den ene plötsligt fått jobb 35 mil bort.

– Det är ju lättare i och med att vi har träffats när vi är mitt i livet, lägger Fredrik till.

Inblicken i Värmland fick Malin Sjölander att byta åsikt när det gäller ambulanshelikoptrar.
Inblicken i Värmland fick Malin Sjölander att byta åsikt när det gäller ambulanshelikoptrar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!