Kommunala taxorna kan öka kraftigt

Ett stort byte av vatten- och avloppsrör ska bytas runt om i Sverige de kommande 100 åren. Det kommer slå hårt för Ydres kommuns ekonomi då kommunen är så liten.

Henrik Isacsson är VA-chef i Ydre kommun.

Henrik Isacsson är VA-chef i Ydre kommun.

Foto: Märta Svensson

Hestra2023-08-11 07:00

Ydre kommun arbetar för att alla vatten- och avloppsrör ska bytas. De har börjat på en gata i Hestra. Gatan har haft flera vattenläckor de senaste åren. 

– Det är en tickande bomb. De äldsta rören här är sen 1940-talet. Det här är ett mindre jobb vi gör nu. Det jobb vi gör i Hestra kommer inte att vara helt återställt förrän till våren, säger Henrik Isacsson, VA-chef på Ydres kommun

Alla svenska kommuner har ett stort investeringsbehov av vatten- och avloppssystem. 

– VA-nätet är eftersatt. Det har kommit nya krav. Många av dessa rör är kvar sen 1950-talet. När vi byter vattenrören gör vi även det med avloppsrören. 

Den stora skillnaden med arbetet är att man nu kan ta vara på dagvattnet. 

– När man en gång i tiden anlade vatten- och avloppsnäten la man inte så stor vikt vid att hantera dagvatten. Därför är det nu en stor vinst när man nu kan separera dagvatten och spillvatten och på så sätt minska belastningen på reningsverken. 

Sedan 90-talet har många rör bara legat i marken utan att underhållas. 

– Man har bara förvaltat dem utan någon plan. Det här är en investering.

Problemet när en liten kommun som Ydre ska göra dessa byten är att kostnaden blir stor då befolkningen bor utspritt. Det spekuleras om att fakturan för vatten- och avlopp kan fyrdubblas, inte bara Ydre utan i hela Sverige. 

– I kommunen finns det så små vatten- och avloppsområden som bara hanterar 35 hushåll. I Linköping byter de samma ledningen men för 90 000 till 100 000 personer. 

Bygget på denna gata kommer vara klart till våren 2023.
Bygget på denna gata kommer vara klart till våren 2023.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!