"Hoppas på att marknaden rätar upp sig"

Under 2019 första sex månader varslades totalt 120 anställda vid Hjältevadshus. "Det verkar vara en förståelse i branschen att det går upp och ner."

"Vi gör allt i vardagen för att kämpa för att bli bättre." säger Hjältevadshus VD Stefan Lind.

"Vi gör allt i vardagen för att kämpa för att bli bättre." säger Hjältevadshus VD Stefan Lind.

Foto: Ivonne Svahn/arkiv / Tommy Johansson

Hjältevad2019-10-25 06:00

Det säger Hjältevadshus vd Stefan Lind.

– Jag är ganska ny i branschen men jag har noterat att det verkar vara en tendens att husbranschen går i cykler. Man måste varsla när det går ner och anställa när det går upp, fortsätter Stefan Lind. 

Personalstyrkan på 250 anställda kommer nästan att ha halverats vid årets slut. Totalt kommer 120 personer att ha lämnat företaget strax efter årsskiftet:

– Varslen kommer att löpa fullt ut successivt. Det är jättetråkigt med alla duktiga människor, men vi är tvungna att anpassa oss till den nya marknadsvolymen. Får vi inte ihop lönsamheten så blir det ingen trygg arbetsplats på sikt. Det är trist men det är så det är med företagande, säger han.

Inom husbranschen är det långa löptider och försäljningstider enligt Stefan Lind:

– Varslen som vi nu gjort är för produktionen i framtiden, men vi ligger och bevakar det ständigt. Vi måste ha rätt bemanning på de volymer vi har. Vi får hoppas på att marknaden rätar upp sig eller att vi fortsätter prestera lite bättre än marknaden.

– Man skulle kunna tro att sån här turbulens bara påverkar negativt. Men tack vare vår fantastiska personal under den här tiden så har vi lyckats väldigt bra i flera kundundersökningar. Det är ett bra bevis på att vi levererar kvalitet trots nedgångar, säger han.

Hur ser det ut med orderingången för företaget?

– För hela branschen har orderingången gått ner 14 procent, vi tappar lite men går bättre än branschen i helhet.

– Det är en tuff marknadssituation så därför är det roligt att vi lyckas med att leverera kvalitet i den här situationen, det kommer kunna hjälpa oss och hjälper oss redan att stå emot nedgången, menar Stefan Lind.

Du klev på tjänsten som vd mellan de två varslen i våras, hur har det varit?

– Det var ganska tydligt vad det var jag klev på. Jag visste om det första varslet. I en nedåtgående marknad så är det inte helt otroligt att man kan behöva finjustera ytterligare. Jag har ju nu noterat i efterhand att våra konkurrenter behövt göra det också, det kom inte som någon överraskning. Sen kan jag tänka mig roligare arbetsuppgifter som att produktutveckla och jobba med marknadsföring.

– Vi är oerhört många dedikerade kollegor som försöker peppa varandra. Förhoppningsvis så kommer vi ur det här stärkta. Det finns ljusa tecken, säger Stefan Lind.

Vi har sökt en fackrepresentant för en kommentar utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!