Hennes företag går bra – även utan pandemin

Under pandemin fick handelsträdgårdarna ett enormt uppsving. Nu är det mer som förr igen, men Linda Oskarsson i Hjorted tycker att det går skapligt ändå.

Linda Oskarsson på Hjorteds handelsträdgård tar en tur i växthuset för att plocka gurkor.

Linda Oskarsson på Hjorteds handelsträdgård tar en tur i växthuset för att plocka gurkor.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hjorted2022-08-02 06:00

Hjorteds handelsträdgård har funnits sedan 1950. Sedan den 1 september förra året är det Linda Oskarsson som ensam driver verksamheten.

Den tidigare innehavaren, Roger Hagelin, har gått i pension, men hoppar in då och då, när Linda behöver vara ledig eller åka bort. Det tycker hon är skönt.

– När man inte har drivit företag innan, är det så mycket man måste lära sig, säger hon.

Utöver Linda finns det en anställd på halvtid, Anette Håkansson Pettersson.

undefined
Som småföretagare gäller det att hålla många bollar i luften samtidigt. Linda växlar mellan kassajobb, telefonsamtal och bukettbinderi.

Det senaste året har Linda haft som inkörningsperiod i företaget, där hon fortlöpande utvärderar varje liten sak, för att se vad som behöver förändras. Nästa år kommer det att bli vissa förändringar i sortimentet, men inget dramatiskt. En del sorter byts ut.

– Jag vill inte odla sådant som jag sedan behöver kasta, säger hon.

Det uppsving som verksamheten fick under pandemin, när folk var hemma och levde i sin egen lilla bubbla och trädgård, har nu återgått till en mer normal nivå. Men det går ändå skapligt, tycker Linda. Hon har behållit de nya kunder hon fick då, plus de gamla.

undefined
Kunden Carin Larsson, Hjorted, är mån om att handelsträdgården ska finnas kvar.

En av "stammisarna" är Carin Larsson från Hjorted, som just den här dagen köper två gurkor och en orkidé. Hon är mån om att handelsträdgården ska finnas kvar. Det är inte bara en butik, utan den erbjuder även annan service, som apoteksvaror.

– Jag är lokalpatriot. Vi måste hjälpas åt, om det ska finnas sådant här även på landet. Det är inte alla som kan ta sig till stan, säger hon.

undefined
Bina är en god hjälp vid pollineringen av gurkorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!